Esti tot o functie, dom’le!

Am avut cu toții ocazia să cunoaștem oameni care nu își mai văd de lungul nasului pentru că sunt prea ocupați să vânture funcțiile în fața interlocutorilor. Am întâlnit cu toții măcar o dată în viață (ce bine ar fi fost dacă era doar o dată!) oameni care ne fac să scriem cenzurat statusuri precum cel notat de mine săptămâna trecută: Și mă uit la el și îmi vine să îi zic:”Ești atât de arogant că îmi vine să îți mâzgâlesc fața cu toate pixurile pe care le am la îndemână ca să te ajut să îți dai seama unde îți este lungul nasului!”. 

Și ce dacă ești consilier parlamentar sau doctorand la nu știu ce facultate cu nume sofisticat dacă atunci când deschizi gura persoanele care sunt în sală cu tine se consideră a fi ghinioniste? Și ce dacă ai o funcție care crezi că poate pune la punct pe cineva dacă nu inspiri încredere și respect prin simpla ta prezență?

În ultimele trei săptămâni am primit replici prin care interlocutorii mei au dorit să mă reducă la tăcere spunându-și funcția cu mare mândrie. Au dorit aceste persoane din povestea actuală să obțină avantaje pentru că dețin o anumită funcție. Haideți să ne lămurim și să punem negrul pe alb: nu funcția te face om! Nu titulatura din semnătura e-mailului îți va aduce gândurile bune ale prietenilor tăi într-o zi de sărbătoare! Nu nominalizarea pompoasă dată de șefi te face fericit dincolo de pereții biroului!

Se spune că suntem suma acțiunilor noastre. Deci nu suntem suma funcțiilor noastre. Suntem suma sentimentelor pe care le simțim față de cei din jur dar și suma sentimentelor pe care le trezim în cei de lângă noi. Și este foarte posibil ca funcția ta, cu care te lauzi pe oriunde apuci cu scopul de a manipula și intimida, să trezească în cei din jur sentimente urâte.

Alegeți momentul potrivit în care să îți spui funcția. Dacă ești la un eveniment la care participă doar studenți, și tu ai nimerit pur și simplu, atunci poate ar fi bine să spui că ești absolventul unei facultăți, nu director de marketing. Dacă ești speaker la acel eveniment atunci laudă-te cu funcția ta (dar și cu realizările că altfel ești un neica nimeni) dar dacă ești participant, ești egal cu studenții în statutul prezenței tale la eveniment atunci taci din gură, nu te lăuda cu funcția.

Am avut mulți șefi de când lucrez, cu personalități diferite și cu viziuni și mai diferite când venea vorba de leadership și management. Unul dintre ei însă mă face să îmi pun gândurile bune să facă niște plecăciuni: e absolvent de MBA, a deținut funcții importante într-o companie mare din România, este antreprenor de succes, schimbă lucrurile în bine în țărișoara noastra dar niciodată nu s-a prezentat așa când a participat la un eveniment. Are acel ceva care se numește modestie. Și înțelepciunea de a intui când și cum e bine să te prezinți.

Data viitoare când mai vii la mine să obții avantaje fluturându-mi funcția ta în fața, amintește-ți acest post și faptul că funcțiile mă lasă rece. Ce schimbi tu la lumea aceasta s-ar putea să mă intereseze însă.

  1. Yamasha says:

    Am patit si eu o chestie identica, dar pe blog. Un fost coleg de facultate s-a semnat cu titulatura intr-un comentariu inaintea numelui. Saracul, numai el stie cat a lins sa termine facultatea, nu mai vorbesc de faptul ca nu practica… asadar… asta este lumea in care traim, ne place sa ne laudam, sa fim mai tari decat vecinul. Daca am avea si ceva in cap… ar fi ceva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.