Am revenit. Cu indemn la bine.

Am absentat. Am avut nevoie să îmi dau restart. Între timp am făcut 3 RIUF-uri și un MIEF, am vizitat puțin din Marea Britanie, am revenit la casa mea din Iași și la biroul din Iași. Am râs, am plâns, am zâmbit, am oftat, apoi iar am zâmbit și am revenit. Am revenit și la multe e-mailuri care au rămas în Inbox cu gândul “imediat ce mă eliberez de treabă mă ocup de tine”. Primul e-mail de care vreau să mă ocup este cel de la Iulia (da, acea Iulia Nănescu de la Radio Hit).

A poposit în inbox-ul meu la început de martie, l-am citit repede repede și mi-am zis “Bravo, Iulia!”. De data aceasta nu este “Bravo, Iulia!” pentru entuziasmul transmis pe calea frecvențelor radio ci pentru implicarea în Comunitatea Donatorilor de Celule stem din România.

Sunt lucruri pe care le putem controla sau influența și când vine vorba de cei dragi nouă sau de o persoană necunoscută cu care empatizăm foarte bine atunci apăsăm pe butonul de control sau de influență pentru a ajuta. Sunt însă și lucruri care ne depășesc puterile, pe care, din păcate, nu le poate controla nimeni și care aduc suferință. Așa este, vorbim de bolile care nu iartă, care nu te întreabă, care nu se uită la cei dragi ție înainte de a te ataca.

Din fericire, medicina ne aduce tot mai multe soluții pentru diferite boli. Din păcate, resursele sunt limitate și deși soluții există ele nu pot fi puse în practică. Aici intervine Comunitatea Donatorilor de Celule stem din România. În luna martie a lansat campania “Donează speranță” pentru a mări numărul donatorilor de celule stem înregistrați în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem de la 10.000, cât este în prezent, la 1 milion. Prin creșterea numărului de donatori putem oferi o șansă reală la peste 90 la sută din pacienții diagnosticați cu leucemie din România.

Imaginați-vă că până acum au fost efectuate 22 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice dintre care doar la 2 pacienţi au fost donatori români. E nevoie să fim mai mulți donatori pentru a crește șansele la viață bolnavilor de leucemie din țară.

Cum se face donarea? 

Iulia m-a informat și deși la început îmi părea foarte complicată procedura de donare acum vă pot spune că e cât se poate de simplă pentru donator. Trebuie doar să existe dorința de a ajuta. Pe blogul Comunității Donatorilor de Celule stem din România veți găsi totul explicat pe limba noastră, a celor necunoscători de termeni medicali.

După ce veți dona veți deveni membri în Comunitatea Donatorilor de Celule Stem din România sau, după cum frumos spun organizatorii campanii, eroi în România ca prietenii din blogosfera ieșeană: Constantin Ciortan și Anda Pintilie.

Alte două răspunsuri cerute des

 Probabil că prima întrebare care răsare în minte face referire la temerile personale: care sunt riscurile? Tratamentul pe care îl veți urma când veți fi identificat compatibil este sub formă de injecție și este în general bine tolerat. Ca orice medicament, poate provoca reacţii neplăcute cum ar fi: dureri osoase sau musculare, dureri de cap (care se tratează cu paracetamol) sau scăderea pasageră a tensiunii arteriale. Medicii sunt aproape de donator în fiecare moment pentru a se asigura că se simte foarte bine.

O altă întrebare ar putea face referire la costuri: toate analizele aferente procesului de donare sunt gratuite.

Ce mai e de făcut? 

Verificați aicidacă îndepliniți condițiile pentru a putea fi donatori apoi, dacă bifați toate condițiile, puteți suna cu încredere (probabil și cu emoții) la Institutul Regional de Oncologie Iași, Centrul de Recrutare al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice. Cele două persoane de contact sunt Conf.dr. Elena Albu – 0754883231; 0744435439, Asist. Oana Crețu – 0743692505.

De ce? 

Răspunsul la această întrebare îl știți voi mai bine decât oricine. Eu am puțin sub 51 kg însă imediat ce voi îndeplini și această condiție știu că îi voi scrie Iuliei pentru că, în primul rând, vreau să fac asta pentru mine. Nu pot fi eu supererou, dar pot fi donator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.