Pentru a fi fericit se recomanda toleranta.

De câteva săptămâni mi-e gândul la cum fac oamenii de ce ceartă deși cândva au avut o prietenie foarte frumoasă sau deși nu au fost prieteni ajung să se certe pur și simplu. La fel cum și voi probabil faceți, analizați după o ceartă firul întâmplărilor și realizați că v-ați certat de la o cană pusă unde nu trebuia sau de la răbdarea inexistentă. Dar cel mai des certurile apar pentru că suntem diferiți unii de alții și ne este greu să acceptăm că a fi diferit nu înseamnă a fi mai bun sau mai slab. Ne contrazicem pentru că din această încredere că noi suntem mai buni decât el din fața noastră nu avem răbdare nici să ascultăm ce are de spus. Și de aici se nasc frustrările, supărările, comentariile răutăcioase. 

Ca să putem accepta că diferit nu înseamnă mai bun sau, din contra, mai slab e nevoie să știm să acceptăm feedback. Știți acel sentiment pe care îl simțim când cineva ne spune despre noi ceva ce nu am vrea să auzim niciodată: “Nu accepți nicio părere din partea mea!”? Și când auzi asta te gândești la fiecare moment anterior în care ai ascultat ce au spus ceilalți (sau te-ai străduit) și îți spui că nu are dreptate cine ți-a spus asta pentru că tu ești un om deosebit, mereu îi asculți pe ceilalți.

Pentru mine toleranța a fost ajutorul de nădejde. Se adaugă și calmul  aici. Toleranța nu înseamnă să nu spui niciodată ce simți și să mergi pe principiul “Te păsuiesc de data aceasta dar vezi tu de la mine data viitoare când greșești!” ci, cel puțin pentru mine, înseamnă să spui cu calm și frumos ce simți. Cu siguranță nu vei spune din prima și nici din a doua pentru că ești o persoană tolerantă însă dacă ți-ai forțat tolerența atunci a treia oară când va greși cel de lângă tine îi vei spune țipând “Niciodată nu asculți ce spun! Niciodată..niciodată..” și uite așa pici în capcana tipic feminină, exagerarea. Calmul își va spune cuvântul și și-l va spune cu folos. 

Și mai e un aspect aici: în general, pornim pe principiul de neîncredere în relațiile cu oamenii. Haideți să  le dăm o șansă și să credem din toată inima că oamenii cu care lucrăm, locuim, vorbim sunt oameni cu principii și valori și că deși au dat-o în bară o dată o vor repara a doua oară. 

În orice relație de prietenie lucrurile vor scârțâi la un moment dat și vor veni furtuni. Cred cu tărie că adevărata prietenie e dincolo de acele furtuni pentru că stă în capacitatea noastră de a ne asuma responsabilitatea pentru greșelile făcute, de a-i arăta celui de lângă noi că ținem la el/ea, de a învăța din ce am descoperit unul despre altul din acea furtună. Așa rezistă prieteniile de-o viață. așa rezistă căsniciile de-o viață (care cred cu tărie că există!).

Gânduri pașnice, cu prietenie transmit către voi! Gânduri specifice unui român optimist care are încredere că deși oamenii sunt diferiți vor avea maturitatea să vadă asta ca pe un punct forte și se vor împăca foarte bine!

Și în cinstea unei prietenii de-o viață, care a învins toate furtunile și din care am învățat al naibii de multe:

Să tot avem ani frumoși și zâmbitori împreună!

  1. Pingback:Link-urile săptămânii | Razvan Pascal's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.