De unde te poti informa daca esti interesat de proiecte si traininguri?

În timpul facultății mi-am făcut foarte mulți prieteni mergând la evenimente și traininguri și cel mai important a fost că acești prieteni aveau cam aceleași obiective profesionale ca mine astfel încât cafelele băute împreună au fost și cu drag și cu folos.

Primeam întrebarea “Dar de unde ai aflat de acest training?” destul de desastfel încât după ce ofeream răspunsul țineam minte persoana care m-a întrebat și, ca să fiu sigură că nu a întrebat doar de dragul de a deschide gura (știți voi acel tip de om despre care am povestit aici, nu?), îi făceam forward la ceea ce găseam interesant și părea să fie ceea ce căuta.

Pentru că încă mai primesc această întrebare și pentru că timpul nu prea îmi mai este prieten de vreo trei luni am decis să fac o listă cu surse de informare persoanelor care mă întreabă astfel încât să selecteze singure ce le interesează și să găsească exact ce le place sau le satisface nevoia de formare/dezvoltare. În caz că și voi v-ați întrebat de unde puteți afla cât mai multe informații despre oportunități de formare (naționale și internaționale)/evenimente vă sugerez să aruncați un ochi și să alegeți acele surse care ori sunt noi pentru voi ori vă oferă informațiile de care aveți nevoie:

  • conferinte@yahoogroups.com – acesta este un grup de discuții care zilnic vă va aduce informații despre evenimente.
  • resursetineret@yahoogroups.com – la fel ca și în cazul grupului notat anterior, în fiecare zi veți primi mailuri care vă vor aduce informații cu privire la diferite evenimente din diferite colțuri ale țării, training internaționale, propuneri de parteneriat (important dacă sunteți ONG sau profesor), uneori și propuneri de internshipuri și joburi.
  • http://www.tinact.ro/lista-even – vreau să cred că cel puțin 50% dintre studenții din România accesează săptămânal acest site și sunteți la curent cu ce înseamnă Tineret în Acțiune. Vreau să cred! Training, educație non-formală, posibilități foarte faine de dezvoltare personală găsiți aici. Uneorii trainerii Tinact o mai dau în bară, nu toți sunt foarte buni însă pentru a-i descoperi pe cei mai buni și pentru a învăța de la ei trebuie să vă înscrieți, să participați și să analizați apoi. Aa, și întăresc ideea că ăia buni sunt chiar foarte buni! Verificați periodic lista evenimentelor de pe site-ul Tinact, faceți-vă cont, aveți mereu cuvintele potrivite la voi ca să nu amânați momentul în care vă veți face aplicațiile. Nu trebuie să existe student în România care să nu știe ce e Tineret în Acțiune și (începând cu 1 ianuarie 2014) Erasmus+!
  • https://www.salto-youth.net – dacă sunteți plimbăreți de felul vostru și vă place în mod deosebit să treceți granițele țării atunci acesta este site-ul pe care e musai să aveți cont, să îl verificați cât puteți de des, pentru care trebuie să aveți mereu la îndemână un CV în limba engleză și să citiți materialele la care aveți acces având cont aici.
  • http://asirys.blogspot.ro/ – Mihaela Podaru este una dintre cele mai active persoane din domeniul ONG-urilor pe care am avut ocazia să o cunosc. Pe blogul asociației sale puteți găsi periodic noutăți despre proiecte internaționale și invitații să aplicați.

Acestea sunt sursele care mi-au fost de un real ajutor în timpul studenției și îmi sunt și acum. Cel puțin de pe cele două grupuri de discuții primesc zilnic între 30 și 40 de e-mailuri cu informații, unele sunt de interes pentru mine iar altele nu. Trec prin toate, unele ajung în Trash, altele le retrimit persoanelor despre care știu că sunt interesate, iar unele le las în Inbox și le pun un semn ca să știu că mă interesează în mod deosebit pe mine și când prind un moment liber voi analiza dacă voi participa sau nu la trainingul respectiv.

Orice student trebuie să aibă în laptopul său un folder care să conțină:

  • un CV în limba română – cu informațiile la zi, curățat, ordonat, cu poză
  • un CV în limba engleză – cu aceleași caracteristici ca cel în limba română
  • modele de scrisori de motivație
  • o poză cu el care să îl reprezinte ca viitor profesionist (cum zicem noi: “o poză mai serioasă”)
  • diverse documente scanate: buletin, diploma de bac/licență/master, diplome de pe la evenimente și traininguri la care a participat
  • aplicații anterioare – dacă ai făcut o aplicație cu o ocazie anterioară și ai fost acceptat pe baza ei atunci ar fi bine să o salvezi pentru că îți va servi drept punct de pornire/inspirație pentru viitoarele aplicații.
  • arhivează periodic acest folder și puneți-l pe e-mail – așa te asiguri că oriunde ai fi (acasă, în vacanță, la un alt training) ai mereu la îndemână documentele necesare să poți începe o nouă aplicație sau că orice s-ar întâmpla cu laptopul tău nu o iei de la zero cu construcția unei aplicații (lucru foarte valabil și în cazul lucrărilor de licență care sunt în lucru)

Motivul pentru care amânăm și depășim deadline-ul pentru a trimite o aplicație – pentru un job, un internship, un training, o conferință – are legătură cu acest folder: nu avem CV-ul făcut în engleză, nu avem chef să îl facem, nu avem inspirație pentru a scrie o scrisoare de motivație, nu avem la îndemână diferite acte doveditoare pentru studii sau activități anterioare. Amânăm, zicem că facem mâine scrisoarea de motivație sau traducem mâine CV-ul și uite așa trece termenul limită însă având acest folder credeți-mă pe cuvânt că veți avea un alt avânt.

Voi de unde vă luați informațiile despre noile și diversele oportunități de dezvoltare? Haideți să mărim lista, voi adăuga sugestiile/sursele voastre pe măsură ce le notați la comentarii.

În final, nu uitați un lucru important: informația este cea care ne ajută să devenim cunoscători și puternici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.