Cand pisicutza_roz isi cauta loc de munca!

Dacă ești în căutarea locului de muncă perfect și anunțul de recrutare citit dimineață la cafea te face să crezi că l-ai găsit atunci aplică cu simț de răspundere. Am mai povestit și anul trecut, cam pe vremea asta, despre importanța aplicației într-un proces de recrutare (aici) și Google mi-a arătat foarte clar că au mai scris și alții. Cu toate acestea încă primesc aplicații care mă fac să vreau să închid mailul și laptopul ca să nu mă mai poluez cu prostia sau lenea sau neglijența altora. Am eu destul momentele mele de ezitare (care pot fi considerate și prostie uneori), momentele mele de lene și greșelile mele făcute din neglijență încât nu vreau să mă intoxic și de la alte persoane. 

Înainte de a trece la chestiunile tehnice care sunt făcute greșit de către un aplicant am să vă povestesc ce am citit în primele pagini ale cărții Musai List: ce vrei tu să faci la locul de muncă pe care îl cauți este serviciu, carieră sau vocație? Răspunde la întrebarea aceasta după ce citești anunțul de recrutare, încearcă să înțelegi ce fel de companie este cea care a publicat anunțul și vezi dacă sunteți pe aceeași lungime de undă. Dacă tu cauți un serviciu atunci nu are rost să aplici pentru postul disponibil publicat de o companie de tipul carieră, spre exemplu.

Să revenim la greșelile pomenite mai sus:

  • dacă cerința posibilului tău viitor angajator este să îi trimiți CV și scrisoare de motivație atunci așa fă! Aceea este aplicația ta și dacă nu o faci așa cum cere angajatorul ai toate șansele ca mailul tău să ajungă direct în folderul “Deleted items”. Nu ești tu singurul care aplică iar dacă e-mailul tău nu atrage cu nimic atenția în primele secunde – ba chiar enervează – atunci nu mai aștepta niciun telefon sau reply. Pentru aceia dintre voi care întreabă ofuscați de ce mai e nevoie și de scrisoare de motivație dacă toată experiența oricum e trecută în CV: scrisoarea de motivație îl ajută pe angajator să te cunoască mai bine și, mai mult decât atât, îți permite și ție libertatea să te prezinți și să atragi atenția angajatorului mai mult decât îți permit clasicele CV-uri în format Europass. Scrisoarea de motivație este o unealtă creată în folosul tău așa că ai face bine să o utilizezi, mai ales dacă îți cere asta viitorul tău posibil angajator!
  • așa-i că și mamele voastre v-au învățat că e frumos să spuneți “Bună ziua!” când intrați într-o casă sau când vă întâlniți cu un vecin? Credeți-mă pe cuvânt că lecția mamelor este foarte valabilă și în situațiile în care trimiteți e-mailuri! Este extrem de enervant să vezi cum aplicanții trimit mailuri goale în speranța că tu, ca viitor angajator, știi deja că ei au bun simț însă au uitat să scrie și o mică introducere sau să te salute înainte să îți atașeze CV-ul și scrisoarea de motivație (dacă nu a uitat-o și pe aia). La capătul celălalt al Inbox-ului tot un om se află și merită și el, după cum bine vă spuneau mamele voastre, măcar un salut scurt. Mai adaug un lucru și închei cu această secțiune: pe lângă studii la universități bune, multe activități extra-școlare, competențe și abilități un angajator mai caută la angajații lui și bun-simț, cei șapte ani de acasă și speranța că va reuși să se împace bine cu colegii.
  • tot referitor la importanța e-mailului: nu uita că acesta este primul tău contact cu viitorul angajator și contează enorm care e adresa ta de e-mail (dacă e pisicutza_roz@yahoo.com sau mada_fuck_4you@yahoo.com atunci e vai de capul tău!), ce subject ai scris, cum ai așezat textul în e-mail, ce font ai folosit. Nu da cu piciorul primului contact cu angajatorul și nici nu îl ajuta să îți facă o părere proastă despre tine.
  • citește cu mare atenție anunțul de recrutare și dacă acolo spune clar că se caută sudori iar tu știi că nu ești sudor atunci nu are rost să aplici în speranța că îți va surâde norocul. Cel mult poți trimite un e-mail către departamentul de resurse umane prin care îți exprimi dorința de a colabora cu compania însă pe domeniul tău de activitate și nu pe orice poziție este disponibilă pentru care oricum este foarte posibil să nu ai pregătirea necesară.
  • personalizează-ți aplicația în funcție de pozițiile pentru care aplici. Să mă explic: eu am primit o aplicație în care  e scris negru pe alb că persoana cu pricina este foarte încântată că avem un post disponibil de medic veterinar. Am eu două pisici acasă însă cu siguranță în anunțul de recrutare distribuit de mine nu scria așa ceva. Să încercăm să găsim o explicație logică pentru această întâmplare: aplicantul a dat repede-repejor attach file, a luat dintr-un folder din laptopul său un CV și o scrisoare de motivație, nu s-a obosit să le recitească și nici să le personalizeze, apoi a dat fericit send. Mai mult decât atât, nu te avantajează nici scrisoarea de motivație scrisă după clasicele și plictisitoarele modele de pe net la care tu ai schimbat doar numele (bineînțeles că l-ai scris pe al tău).
  • îți poți căuta angajatorul pe Google, mai ales dacă în anunțul de recrutare ai găsit un nume și ceva date de contact însă nu exagera: nu îi da add pe Facebook, nu îi trimite mesaje pe Facebook în speranța că vei afla cu cât este plătit job-ul și nici nu îi trimite aplicația ta pe toate adresele de e-mail pe care Google a fost băiat bun și ți le-a furnizat. Ai toate șansele să devii prieten foarte bun cu persoana cu care vei da interviurile însă lasă add-urile pe Facebook și schimbul de e-mailuri pe adresele personale pentru mai târziu, nu înainte ca tu să ai vreo șansă să ajungi măcar într-o primă fază a procesului de recrutare. Mai adaug și că nu e politicos să suni persoana de contact din anunțul de recrutare la ora 20, într-o vineri seara, să ceri detalii cu privire la job.

Să recapitulăm: se citește cu atenție anunțul de recrutare, îți pui în minte ideea că vrei să aplici doar dacă ești sigur că ești potrivit, se realizează cu simț de răspundere aplicația, se personalizează scrisoarea de motivație, se schimbă adresa de e-mail dacă nu este una de om serios, se scrie un subject sugestiv la e-mail, se scrie o scurtă introducere în corpul e-mailului, se atașează aplicația după cerințele angajatorului și se trimite e-mailul. Să fie cu succes și noroc la toată lumea!

via

  1. Razvan says:

    E decizia celor care verifica in ce categorie ma aflu.
    De 2 saptamani am inceput sa imi caut un job, deci invat destul de multe, pe parcurs.
    Stii cum e: daca am aplicat sper sa fiu in categoria care nu a facut gafe 😀

  2. Tavi says:

    Buna Ziua

    Nu mi se pare deloc normal si mai ales profesional ca o persoana care face recrutarea sa scrie pe blogul personal experientele din practica profesionala.
    Cunosti Legea nr. 677/2001 ? Codul munci art.3 (1)(2) ce spune ?
    Daca o persoana ti-a raspuns la aplicatie nu iti da nici un drept sa iei in deradere aplicatia celui/cea!

    Seara placuta

    1. Anca Gilca says:

      Bună Tavi,

      Cunosc legea și tocmai de aceea toate numele sau adresele de e-mail sunt imaginare. Scopul meu nu e să iau în derâdere pe cineva sau vreo aplicație ci să ofer sfaturi din realitate, să trag un semnal de alarmă.
      Fiecare dintre noi are dreptul să interpreteze cum dorește și cum simte cele citite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.