A treia zi la LEADERS School.
Am ajuns și la ziua dedicată leadership-ului echipei. Rareș Manolescu, Șerban Toader și Cosmin Radu ne-au fost companie dragă și utilă de la 9 dimineață până pe la ora 19.
De Rareș Manolescu sunt sigură că ați mai auzit sau citit. E trainer și coach și (dacă îmi amintesc bine) este și fost membru AIESEC. Cum organizăm o ședință eficientă, de succes cu oamenii din echipa noastră? – la această întrebare ne-a răspuns Rareș. Nu pot să nu îmi amintesc de acele multe ședințe lungi tare, la început cu brainstorming și după 15 minute cu ceartă și contraziceri, cu nimic pe to do list-ul de la final pentru că deși am stat două ore în ședință la final ne-am dat seama că nu stabiliserăm nimic și că ar trebui să o luăm de la capăt. Rareș ne-a spus că și el a ajuns la concluzia că ședințele trebuie să se desfășoare sub forma diagramei realizate de el pe flipchart după ce avusese parte de multe ședințe care se încadrează în categoria celor descrise în propoziția anterioară. Nu voi desena nicio diagramă însă voi povesti despre ședințele eficiente după cum am învățat cu și de la Rareș:
- întâi de toate și de orice ședință, oamenii care lucreză în echipă trebuie să dețină răspuns la întrebări precum: De ce existăm în cadrul companiei?, Care sunt valorile noastre? (ale echipei, nu ale companiei), Care sunt regulile scrise și nescrise după care noi funcționăm?, Cum se iau deciziile în echipă?, Care este rolul fiecăruia dintre noi în echipă?
- înainte de fiecare ședință e nevoie să stabilim cine va ocupa următoarele roluri: moderator, pacer (timekeeper), decision driver (ia notițe, împinge discuțiile spre luarea unei decizii), coach (nu e obligatoriu să existe la fiecare ședință, are un rol de învățare, e un fel de observator care va da feedback colegilor în funcție de cum s-au comportat în cadrul ședinței).
- de ce cred eu că este foarte sănătos să aplicăm aceste roluri? Spuneți și voi dacă nu v-ați confruntat cu situația ședințelor care durau doar 15 minute doar în agenda voastră pentru că în realitate durau chiar și două ore. Se întâmpla asta pentru că ne întindeam mult la discuții. Mai mult decât atât, erau discuții care nu ne conduceau pe traseul soluției sau deciziei căutate. Și uite așa treceau cele două ore și nou spuneam “Ok, stabilim o nouă ședință și rezolvăm atunci”. Doar că acel “atunci” avea șanse foarte mari să reprezinte tot o ședință lungă, frustrantă pentru unii membri ai echipei, fără rezultat final. Având astfel de roluri care sunt stabilite de la bun început ne vom dezvolta capacitatea de autoreglare.
Ședințele noastre (ale echipei J Team) de joi noaptea s-au desfășurat sub această formă și consider că am reușit să fim eficienți (deși se putea și mai bine).
Șerban Toader este Senior Partner & head of Advisory KPMG. A trecut cu foarte bine de criza economică și ne-a și povestit cum. Întâi de toate ne-a spus că din punctul său de vedere în leadership contează atitudinea proactivă, networking-ul, modestia și puțin noroc.
Să revenim la cum a trecut KPMG, o companie care oferă audit, asistență financiară și consultanță în afaceri, de criza economică:
- au avut o relație bună cu clienții și au reușit să acumuleze o cotă de piață foarte mare – alte companii (clienți) au venit la ei renunțănd la veche companie de consultanță
- au făcut angajări în timp ce alte companii făceau concedieri în masă – resursele umane s-au ieftinit așa că au profitat de ocazie pentru a-și mări paleta de servicii
- nu au făcut concedieri însă au recrutat mai puțini oameni și au căutat mereu să-i angajeze pe cei mai buni, au adăugat mai multe filtre în procesul de recrutare
Elemente foarte importante ce au ținut doar de leadership-ul echipei au ajutat compania chiar să câștige cotă de piață, nu doar să supraviețuiască crizei.
Cosmin Radu, fost căpitan al Naționalei de Polo a României, a fost modest, puțin timid și foarte comic. Nu a pus succesul său doar pe seama talentului ci a spus un lucru care mi-a plăcut mult tare: “Am avut antrenori care au știut să se ocupe de mine și să mă îndrume”. În perioada în care a ocupat funcția de căpitan al echipei a învățat ce înseamnă să trebuiască să îi asculte pe toți, să înțeleagă ce simt și să îi îndrume în aceeași direcție, și-a dat seama că trebuia să îi încurajeze pe jucătorii din echipa sa și a învățat că dacă nu ai anumite standarde și principii atunci echipa nu te va urma.
Ziua trei s-a încheiat! Vă anunț de pe acum că ziua patru a fost lungă rău, cu mulți vorbitori, am apucat să notez puțin dar acest puțin vi-l povestesc cu dragă inimă mâine.
mins
read