Prima zi la LEADERS School.

Aproape a trecut săptămâna iar eu nu am reușit să mă țin de cuvânt. Să văd totuși dacă pot să înmulțesc zilele din weekend și să vă povestesc despre cum a fost fiecare zi din cadrul Leaders School și ce am învățat. 

Prima zi a fost dedicată leadershipului personal și a început cu niște activități menite să ne ajute să ne cunoaștem mai bine. 

Adelina Maria, fondator LEADERS School & Academy și trainer, ne-a adresat câteva întrebări pe care am putea să ni le adresăm o dată pe an și să analizăm răspunsurile: care este topul celor cinci persoane din viața ta care te-au învățat lucruri ce te-au determinat să ajungi unde ești azi și ce ai învățat de la ele?, care sunt cele mai importante cinci evenimente din viața ta care te-au determinat să ajungi unde ești azi?, care sunt cele cinci valori care te definesc?. 

Întrebarea cu numărul trei a făcut ca unii dintre noi să strâmbăm din năsucuri însă Adelina ne-a ajutat să ne dăm seama sau să ne reamintim că:

 • valorile stau la baza noastră, a acțiunilor și a deciziilor noastre
 •  într-o echipă e ideal să existe valori comune
 • am preluat valori de la cei cinci oameni pe care i-am notat la prima întrebare
 • evenimentele cele mai importante (cele notate la a doua întrebare) m-au făcut să conștientizez care sunt valorile mele
Echipa Gallup care a fost prezentă la eveniment ne-a aplicat un test prin care ne-am dat seama care sunt talentele noastre, unde trebuie să mai lucrăm. Vă sugerez să citiți câte ceva pe internet despre acest test iar persoanelor interesate din Iași să afle mai multe le pot împrumuta cartea “Descoperă-ți punctele forte cu testul Clifton”. Foarte interesant a fost că unii dintre noi nu știam că avem un talent (în cazul meu, nu știam că sunt “studios”) sau că ceea ce consideram noi că ne este punct forte nu se găsește în top ten. Să fiu mai explicită: există o listă de 34 de talente și cele care se află în top ten sunt punctele noastre forte. Cele care se află pe ultimele patru locuri din clasament (30 – 34) reprezintă provocări pentru noi. 
Ce am mai reținut de la fetele de la Gallup: 
 • acolo unde există deja ceva (este vorba despre talente) trebuie lucrat pentru a aduce înbunătățiri, nu acolo unde nu există nimic
 • un punct forte este rezulatul următoarei ecuații: Talent + (Abilități+Cunoștințe+Experiență)
 • talentul ne ajută să obținem un rezultat aproape de excelență cu efort minim
 • gestionăm punctele slabe pentru a preveni eșecul însă nu trebuie să uităm că dezvoltarea punctelor forte conduce spre excelență
 • un manager foarte bun trebuie să discrimineze pozitiv
 • ce așteaptă angajații de la un manager foarte bun: încredere, siguranță, compasiune, speranță. 
Am avut parte apoi de o întâlnire cu domnul Ovidiu Popovici, președintele Consiliului Științific MB Telecom România. Domnul Popovici a lucrat 10 ani în Japonia pe poziții de management și cu siguranță a atras atenția participanților din domenii tehnice cu parcursul său profesional. Calitățile leaderului din perspectiva domnului Popovici sunt dinamismul, empatia și eleganța în comportament. 
Ziua s-a încheiat cu discursul Adelei Jansen, director executiv resurse umane BRD. Adela ne-a fermecat pe toți, era la 19.30 și noi nu vroiam să mergem la cină pentru că mai vroiam să o ascultăm. Să mă credeți, vă rog, că mai mult am ascultat decât am notat! 
Cu Adela am discutat despre de mult despre cu arată profilul leaderului: 
 • trebuie să fii autentic, natural (de văzut TED: The Power of Authenticity)
 • leaderul înseamnă performanță, inovație, curaj, generozitate, pasiune și entuziasm, abilități de comunicare interpersonală, standarde etice înalte, integritate, viziune, simplitate, orientare spre acțiune, responsabilitate, spirit de echipă și dezvoltarea oamenilor, influență, deschidere, modestie
 • nu vă feriți să spuneți adevărul însă învățați să îl spuneți
 • la servici te duci să fii respectat, nu iubit. Dacă ești și iubit atunci e bine. 

Pe parcursul săptămânii am cules diverse recomandări în materie de articole, filme, cărți. Ziua de luni a așezat pe agenda mea următoarele recomandări:

Aceasta a fost prima zi la LEADERS School. Mai urmează încă trei zile cu discursuri și workshopuri deci mai urmează încă trei articole cu acest subiect. 
Să ne citim cu bine! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.