Despre simularea de business din cadrul Leaders School.

Vă spuneam într-un articol anterior că am participat la Leaders School. Școala de leadeship organizată de Fundația Leaders m-a făcut să spun că nu am mai avut de mult timp parte de o săptămână așa plină, cu workshopuri de dimineața de la 9 și până seara la 23 chiar. Am cunoscut speakeri care m-au ținut cu urechile ciulite și cu Twitter-ul pornit (ca să vă împărtășesc și vouă). Aș aprecia că au fost chiar mulți speakeri pentru o săptămână.

Am fost responsabilă și mi-am notat câteva idei importante din fiecare discurs auzit și mă voi strădui ca fiecare zi a săptămânii care dă să înceapă să aducă un articol despre fiecare zi din Leaders School.

Azi vreau să vă povestesc despre simularea de business. Ahhhh, simulare de business! Încep cu o întrebare: v-ați uitat vreodată la The Apprentice cu Donald Trump? Dacă da atunci e simplu să vă dați seama ce am făcut eu în 40 de ore. Exact, nedormite.

Se iau doi antreprenori (unul ceva mai dur ca altul), se aleg doi lideri pentru cele două echipe implicate în simulare, se formează echipele în formulă completă, li se oferă brieful și sunt rugate să treacă la treabă. Simplu, nu?

Anul acesta noi, cele două echipe, am avut de produs și vândut fresh-uri în Piața Sfatului din Brașov. La ora 21 (joi) am început să lucrăm, ne-am împărțit pe departamente, fiecare a făcut planul pentru ziua simulării: vineri. Aveam câteva ore la dispoziție și era important să lucrăm la capacitate maximă. Am uitat să menționez că mai toți membrii echipei erau fanii cafelelor și sticlelor de Cola. Fresh-urile nu reprezentau punctul nostru forte așa că ajutorul venit din partea nutriționistului a fost apreciat. 

Am apreciat foarte mult că organizatorii din partea Fundației Leaders, cei doi antreprenori, nutriționistul și alți câțiva invitați  veniți cu scopul să ne ajute au stat până pe la 1 sau 2 dimineața să ne răspundă la întrebări, să ne dea feedback.

Până la 6.45 ne-am ocupat de imaginea bradului nostru, de strategia de vânzări, de management financiar, de probe la storcătorul de fructe și bineînțeles că au fost lucruri de care nu ne-am amintit și nu am discutat despre ele (cum ar fi: știe cineva să monteze un cort?).

La ora 7.30 eram în Metro Brașov cu lista de cumpărături. Am cumpărat țelină apio, sfeclă roșie, mere, lămâi și alte fructe și legume, am adăugat în coș șervețele, pahare, cuțite, răzătoare și ce-am mai considerat noi că ne trebuie. Total = 740 RON (cam așa) din bugetul total alocat de 750 RON. Deci puteam spune că am început cu bine ziua simulării, nu?

Pe la 9.30 eram în Piața Sfatului. La ora 11 începeam să vindem și până la ora 15 trebuia să facem profit, de preferat mai mare ca al echipei cu care concuram ca să și câștigăm. De la 9.30 s-a dat start la nebunie și haos: unii membri ai echipei se străduiau să monteze cortul, alții fugeam în cafenea (la bucătărie) să spălăm multele kilograme de fructe și legume, alții încercau să înfrumusețeze standul, alții împrumutau mese de la alte cafenele. Și tot așa cu nebunia și fuga înainte!

S-a făcut ora 11. Primul fresh era gata-gata să curgă în pahar. A curs. Al doilea fresh dorea să apară și el dar nu a mai apucat pentru că s-a ars storcătorul. Era 11.05 cred. La ora 12 am primit alt storcător. Timp în care echipa cealaltă a vândut. Clienții stăteau la rând. Ah, să nu uit ce e foarte important: în toată această nebunie a noastră primeam feedback (sau îndrumări sau atenționări) de la antreprenori. Și atunci se întâmpla să cadă morcovul pe jos, dom’le!

După ce am primit noul storcător a fost și pană de curent. Am început să vindem destul de târziu însă am primit timp suplimentar așa că până la ora 16.15 am avut de lucrat și luptat!

A mai dat și cortul să cadă pe noi, am mai și pierdut o negociere cu Medlife Brașov, au existat și certuri în echipă. Am crezut până seara, la ora 20, când a avut loc sesiunea de feedback că am pierdut.

De fapt am câștigat, am făcut profit. Și a fost minunat să văd cum după ora 14.30 ne-am revenit din haos și nebunie (sau ne obișnuisem prea mult cu ele) și am luptat (aproape) toți să câștigăm.

Lecții: 

– am nevoie de pregătire pe partea de crisis management. Vinerea cu pricina a adus multe situații de criză și nu le-am făcut față cu brio.

– leaderul echipei transmite emoțiile sale echipei. Mi s-a mai spus asta însă în acea vineri chiar am văzut cum emoțiile mele erau ca piesele de domino pentru membrii echipei: eu eram panicată, membrii echipei erau și mai panicați pentru că vedeau că nu vine soluția, că nu am încredere 100% că vom găsi soluția.

– planificările nu sunt valabile în teren de cele mai multe ori decât dacă sunt făcute multe planuri de rezervă.

– managementul financiar este cel mai important: degeaba ai imagine bună, angajați foarte buni, produse minunate dacă nu știi să administrezi finanțele.

– un membru al echipei poate să strice tot feng shui-ul dacă nu ai un management al resurselor umane potrivit echipei tale.

– nu poți să vinzi sau să promovezi ceva în care nu crezi. Poate de aia echipa noastră a vândut mai multe pahare de limonadă cu măr decât orice alte tipuri de fresh 🙂

– sfecla roșie și țelina apio nu sunt pentru mine! Se va pune praful pe blender-ul achiziționat acum vreo două luni.

Recomand Leaders School persoanelor care urmează să coordoneze echipe. Recomand doritorilor să citească multe cărți însă să se raporteze mereu la realitate. Informațiile din acele multe cărți pe care le citim noi nu au absolut nicio valoare dacă nu sunt conectate la contextul actual.

Rămâneți aproape pentru că săptămâna aceasta îmi țin promisiunea: o nouă zi a săptămânii, un nou articol despre Leaders School.

J Team la final de simulare de business.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.