Have a break. Have a TED.

Pauza de TED de astăzi are 19 minute și este acel gen de filmuleț TED care nu te lasă să apeși pe Pause indiferent de câte sunete de notificare primești de la Outlook, Facebook, Yahoo Mail, Gmail sau de câte smsuri primești. Nu vrei să apeși pauză și să întrerupi energia transmisă de Ken Robinson și sentimentul că omul acesta are dreptate cu fiecare silabă pe care o rostește.

Curiozitatea este motorul educației. Aceasta este ideea principală a discursului intitulat “Învățământul se află într-o vale a morții. Cum ieșim din ea?”.

Creativity expert Sir Ken Robinson m-a făcut să regret că nu am ales să fiu profesor iar apoi mi-a reamintit că am posibilitatea să facilitez procesul de învățare prin intermediul trainingurile pe care le susțin. În fiecare an intru în peste 100 de licee din România și mereu îmi spun că profesorii trebuie să creeze, să stimuleze, să încurajeze, să învețe. Asta este educația. Să fii profesor înseamnă mai mult decât să predai. Să fii profesor înseamnă să faci mai mult decât să îți practici meseria. Să fii profesor înseamnă să te dedici dincolo de toate nemulțumirile cauzate de legile statului. Să fii profesor înseamnă să educi iar să educi înseamnă să realizezi o sumă din verbele enumerate în propoziția anterioară.

Și Ken Robinson a transmis acest mesaj. El l-a transmis raportându-se la America și la sistemul lor de învățământ. Eu îl transmit cunoscând realitatea din multe licee din țara noastră. Din păcate am ajuns să fim supușii sistemului de învățămint. Și profesorii și elevii asta sunt. “Nu trebuie să fie așa”, spune Ken Roberts.

Noi, adulții, ar trebui să ne păstrăm mereu pe primele rafturi ale gândurilor noastre ideea că investiția în dezvoltare personală nu este un cost. Este o investiție!

Educația nu este un sistem mecanic ci este despre și cu oameni. Iar rolul leaderilor din învățământ – miniștri, directori de școală – este de a crea oportunități care să îi determine și să le permită beneficiarilor sistemelor de învățământ să creeze, să se desfășoare.

Mi-ar plăcea ca părinții, profesorii, directorii de licee, angajați ai Ministerului Educației, studenții, viitorii profesori, trainerii să urmărească acest video. Nu vom schimba sistemul de învățământ, nu avem această putere acum însă ne putem păstra  sau găsi motivația să ne schimbăm pe noi și apoi să îi îndemnăm și pe alții să o facă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.