After Social Media for Students Iasi

Luni am participat la Social Media for Students Iași în calitate de speaker. Tema mea: cum să ai un blog de succes.

Nu știu să gătesc deci nu știu nici să scriu rețete – fie că-s de bucătărie fie că-s de succes – așa că am ales să le spun luni participanților ce greșeli am făcut eu de când am blogul, cum m-au influențat ele și, bineînțeles, le-am sugerat să nu repete aceleași greșeli ca mine. Am oferit exemple de “Aşa nu” de pe blogul meu vechi dar şi de pe cel pe care îl citiţi acum. 

Prezentarea este pe Slideshare însă notez aici câteva idei care nu sunt scrise pe slideuri:

– pagina “Despre mine” este cea pe care vei scrie prima dată așa că prezentarea e de preferat să fie realizată cât mai succint dar reprezentativ pentru tine ca specialist/viitor specialist într-un domeniu

– o greșeală făcută de mine a fost că am amestecat lucrurile: în timpul facultății am colaborat cu o revista mondenă din Iași însă, în același timp, realizam și interviuri cu oameni din domeniul meu de activitate (comunicare și relații publice). Vroiam ca prin blog să mă promovez pe mine ca viitor specialist în comunicare și relații publice însă nu am știut că nefiltrarea conținutului de pe blog va reprezenta un dezavantaj

– o altă greșeală care îmi poartă semnătura poate fi descrisă într-un singur cuvânt: preluări. Nu te numești bloggeri dacă doar faci preluări sau traduceri din ziare (din țară sau din străinătate). Cititorii se așteaptă la conținut original.

– nu te transforma într-un site de evenimente – așa cum am făcut eu într-o perioadă. Studenții care au bloguri sunt rugați/solicitați de cele mai multe ori de organizațiile studențești să posteze, să își invite cititorii să participe. Atenție însă să nu scrieți doar despre evenimente, pentru asta există site-uri precum inoras.ro.

– la aceeași categorie – “ce articole proaste ai mai putea scrie” – încadrăm și comunicatele de presă pe care nu trebuie să le tratăm în stilul copy-paste ci de preferat este să le personalizăm, să ne punem amprenta noastră și apoi să ne lăudăm că avem un nou post.

– aceasta este mai degrabă o descoperire decât o greșeală – oamenilor le place bârfa (pardon, îi interesează de tine), dar nu orice fel de bârfă (sper!) ci cea îmbracată frumos în straie amuzante. M-am convins de asta cu ocazia a două articole care erau și personale și amuzante și mi-au adus trafic în puține ore cât îmi aduceau alte posturi într-o zi întreagă.

– greșeala cea mai întâlnită în rândul bloggerilor este frecvența cu care scriem – eu mă străduiesc să scriu de cel puțin trei ori pe săptămănă însă, dacă veți răsfoi puțin blogul, veți vedea că nu respect “pasul” și aceasta este o mare greșeală. Fără să ne dăm seama ne luăm un angajament față de cititorii noștri fideli așa că avem datoria morală să le oferim articole. Și noi vrem ca cititorii să rămână alături de noi, nu?

Later edit: Mi-am amintit că am mai menționat în prezentare și faptul că e destul de important ca după ce un blogger participă la un eveniment să scrie a doua zi, să povestească cititorilor cum li s-a părut evenimentul, ce au învățat (dacă au învățat ceva), să critice ce nu le-a plăcut. Înainte să merg la Social Media for Students Iași am făcut research și am aflat că 7 participanți au blog. Au scris până acum despre cum a fost la SM4S Iași:
– Raluca Topală 
– Anca Balaban
– (bonus) Constantin Ciortan
Andra Petrariu
Voi completa lista pe măsură ce mai identific articole pe blogurile participanților.

Cum sa ai un blog de succes from Gilca Anca
  1. Pingback:Anca Balaban » Dupa Social Media for Students Iasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.