Si speakerii o dau in bara.

În timpul facultății am mers la foarte multe evenimente pe dezvoltare personală și profesională. Apoi a venit un timp în care am organizat evenimente dedicate studenților, cu subiecte din domeniul anterior menționat. Două concluzii am tras:

  • unii speakeri te pot face să regreți că te-ai deplasat până la locația evenimentului 
  • dacă ești în postura de organizator un speaker te poate face să regreți că l-ai invitat. 
Am fost speaker la puține evenimente și am avut momente în care am simțit că totul a fost foarte bine însă am avut și momente în care am simțit că am dat-o în bară așa că nu voi scrie despre ce am învățat eu din experiența mea de speaker ci ce am învățat din experiența mea ca participant, cum mi-ar fi plăcut să fie toți speakerii pe care i-am ascultat și văzut eu de-a lungul timpului:
  • Să fie bine informat – nu mă aștept să aud doar lucruri noi însă cu siguranță mă duc la un eveniment cu dorința de a afla măcar câte un lucru nou de la fiecare speaker în parte. Informarea aceasta vine din două direcții: informare pe domeniul de activitate al speakerului și informare cu privire la public. Speakerii pot oricând să contacteze organizatorii și să întrebe: “Mă puteți ajuta să aflu care este nivelul de cunoștințe pe subiectul X al participanților la conferință?”. Astfel sunt diminuate șansele ca speakerul respectiv să ne spună ori ceva ce deja știm ori să folosească un limbaj mult prea specializat pentru noi.
  • Să dețină abilități de public speaking – nu zice nimeni că trebuie să fie absolut mirobolant din acest punct de vedere, emoțiile își vor lăsa amprenta însă nu răspunde pozitiv invitației la un eveniment care te va pune în postura de a vorbi în fața a 100 de oameni dacă știi că vei citi cuvânt cu cuvânt de pe slide-uri. Nu asta vrea publicul să vadă sau să audă.
  • Să își respecte timpul alocat – Fie că este eveniment cu taxă de participare, fie că este eveniment gratuit este clar că participanții investesc timp pentru a te asculta și ar fi frumos să apreciezi investiția lor. Dacă știi că ești foarte bun atunci fă publicul să te caute în pauze, să stea de vorbă cu tine însă nu lua din timpul celorlalți speakeri și nu stresa membrii echipei de organizare care își vor da coate în sală pentru că nu au curaj să te oprească. Dacă ești un speaker prost atunci mai aruncă un ochi la punctul anterior.
  • Să nu fie prea tehnic – ții un discurs despre cum ne influențează meteoriții viața? Ok, sunt de acord cu tine că trebuie să începi cu o bază teoretică pentru a te asigura că publicul te va înțelege însă ai grijă să nu depășești limita și să uiți că publicul vrea ca tu să îmbini utilul cu plăcutul, să le zici lucruri care să le rămână în minte fără prea mult efort și, dacă poți, să fii și amuzant.
  • Să vorbească despre tema anunțață și nu despre ce îl interesează pe el – vă povesteam acum câteva săptămâni că am participat la un eveniment dedicat femeilor de afaceri, eveniment la care a fost invitată și o doamnă care deține o clinică de chirurgie plastică. De fapt, deține mai multe clinici și doar despre asta a vorbit în cele aproximativ 20 de minute alocate: ce studii are dumneaei, ce studii au soțul și copilul chiar, în ce excursii a fost, ce cercetări a făcut, ce premii a primit. Vă puteți imagina că toată sala forfotea, citea sau trimitea sms-uri, posta pe Facebook sau pur și simplu căsca. În calitate de participant, mă aștept ca speakerul să se prezinte însă cu siguranță nu mă aștept să transforme acest moment în prezentarea în sine. Pentru ca acest punct să fie rezolvat cred că e nevoie de fermitate din partea organizatorilor și spirit de colaborare din partea speakerului. 
Am scris acest articol și pentru mine. Peste câteva zile voi fi speaker în cadrul unui eveniment dedicat studenților ieșeni și îmi este teama să nu îmi fac publicul să arate ca în poza de mai jos. 

  1. Andrei says:

    trebuie doar sa te folosesti de tertipurile obisnuite prin care tii auditoriul in frau…atat..pentru ca ceea ce vei spune sunt sigur ca va interesa publicul care banuiesc ca vine de buna voie…nu conteaza numai ce spui ci si cum spui…poti sa nu spui nimic, dar daca acel nimic il imbraci bine…uneori nu mai conteaza…nu e cazul acum….succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.