S-a intamplat a treia editie – Femei de afaceri cu stil.

Ieri mi-am petrecut ziua alături de echipa JCI Iași la evenimentul Femei de afaceri cu stil. Mi-am propus inițial să fac live-blogging însă planul a fost modificat, am moderat evenimentul așa că vă împărtășesc câteva impresii personale și cele câteva notițe care am reușit să le iau.

O primă impresie personală este de fapt un plan, o promisiune: voi face un eveniment dedicat femeilor din Vaslui. Nu doar femeilor de afaceri ci femeilor obișnuite, care uită că sunt femei și știu despre ele că sunt mame, soții, datoare la bănci, angajate într-un loc în care nu sunt apreciate. O voi face! Dacă sunt persoane dornice să se implice în organizarea acestui eveniment le rog să îmi scrie.

O altă impresie este că trebuie să ascult mai des de ce îmi spun colegii de servici: ai grijă ce mănânci, cum și când mănânci. Prima vorbitoare a zilei de ieri a fost Anca Ignat, nutriționist. Mi-am notat puține idei însă sunt importante și voi încerca (de mâine!) să mă țin de ele:

– începeți dimineața cu un pahar de apă – apa va ajuta ca toxinele acumulate în organism în timpul nopții să fie eliminate.

– continuați ritualul de dimineață cu un fresh de fructe și/sau legume (se poate adăuga și sare de Himalaya) – acesta va fi un semnal pentru organism de genul “Acum lucrăm!”, se ridică nivelul de glucoză pe care dacă nu îl setăm de dimineață ne vom lovi de efectul de yoyo (ai chef de lucru și energie două ore, apoi ți se face lene și somn și ai nevoie de încă o cafea sau de ciocolată ca să îți revii). 

– se ia micul dejun la 15 minute după ce ați consumat fresh-ul.

– prânzul și cina trebuie să fie bogate în legume.

Am apucat apoi să notez și să o ascult cu atenție pe Daniela Palade Teodorescu, redactor-șef la revista Avantaje care a  copilărit în Pașcani. Foarte faină ideea campaniei de a pune pe copertă femei obișnuite, cu povești de viață. Daniela a încurajat participantele spunându-le că situațiile limită ne fac să ne descoperim adevărata valoare și adevărata personalitate. Misiunea socială a revistei Avantaje este de a problematiza lucrurile cu care se confruntă femeile din România. În discursul său de ieri, Daniela a insistat foarte mult pe violența domestică, pe femeile care sunt victime ale soților violenți și care nu ies din acest cerc vicios și total nesănătos pentru ele și pentru copii ori din motive financiare ori pentru că nu au absolut deloc încredere în ele. Am mai aflat de la Diana că există țări în UE care au un Minister al Femeilor. În România nu există politici sociale care să sprijine femeile care se află în relații abuzive.

Ultimul speaker al zilei a fost Mihaela Tatu. Naturală, modestă, faină, apropiată de public, amuzantă – cam așa a fost. A vorbit mult și frumos și nu mi-am notat decât foarte puține idei. Am fost egoistă și doar am ascultat. Peste câteva zile va împlini 50 de ani însă are energia unui adolescent. A început discuția cu publicul ieșean oferind răspunsul la o întrebare care nu a primit-o ieri dar care o primește mereu: de ce nu a mai apărut la televizor în ultimii ani. A luat o pauză în care a vrut să călătorească. A vrut și asta a făcut. Nu crede că ar putea să mai prezinte o emisiune pentru că nu se mai regăsește cu niciun format din cele existente acum. Cred că toate participantele au reținut două idei faine:

– femeia este generatoare de idei, îl determină pe bărbat să acționeze.

– “Eu nu vorbesc niciodată singură. Eu vorbesc mereu cu mine pentru că eu sunt cineva în viața mea.” – ar trebui să rețină toată lumea aceasta idee – femeie sau bărbat – pentru că toți avem momente în care ne certăm pe noi, ne felicităm pe noi, suntem supărați pe noi.

Au mai fost încă patru speakeri însă nu am apucat să notez mai nimic așa că vă scriu foarte pe scurt câte o idee:

– Laura Tășchină, fost președinte JCI Iași, a vorbit despre intraprenoriat și antreprenoriat. Laura a deschis ziua, a fost prima vorbitoare și a făcut-o într-un ton pozitiv, care a motivat sala.

– Dana Jianu, medic primar în chirurgie plastică. Doamna Jianu mi-a dat o idee de articol pe care îl voi scrie în cursul săptămânii viitoare. Stați liniștiți, nu voi începe să scriu despre beauty ci e tot ceva ce are legătura cu organizarea de evenimente. Am reținut însă că o operație de mărire de sâni costă cam 4000 euro. Nu știu voi, dar eu zic “Pas!”. Cu 4000 euro îmi plătesc un sejur de 21 de zile în China. 

– Felicia Stoica, Training Partner, Humans – People Academy. Felicia ne-a purtat într-o călătorie frumoasă cu noi, ne-a dat de gândit. Recomandare: “The little book of courage”, Barbara Lewis Marco.

– Diana Dunea, fondator StefiTex, a oferit consultanță la fața locului: șase persoane din public au avut curaj, au ieșit în față și au primit feedback de la Diana.

Mamelor, aveți mai multă încredere în feminitatea voastră! Acesta este mesajul meu după această sesiune. Și mai adaug ceva ce le-am spus și participantelor: o colegă de-a mea de la Timișoara mi-a spus zilele trecute că ea vrea ca la ședințele cu părinții ale copiilor ei să fie cea mai sexi mămică. Deci dacă ai doi copii acasă, șoț, rate de plătit, serivici nu înseamnă că rochiile trebuie să fie până în pământ sau bluzele să acopere tot. Eu și fratele meu suntem foarte foarte încântați că mama noastră arată foarte bine și suntem și mai încântați că este și rezultatul muncii noastre. Ca să vă explic: după divorț am avut discuții foarte lungi cu mama noastră despre stilul său vestimentar și văzând că nu înțelege ce îi spunem noi am acționat: i-am aruncat toate fustele lungi și bluzele băbești și nu i-am dat voie să își cumpere decât ce ne-a plăcut mie și lui Alin. Acum, după câțiva ani, avem încredere să o lăsăm singură la cumpărături 🙂 Și da, mama noastră este sexi la ședințele cu părinții!

Ieri a fost frumos. Cel mai frumos pentru mine a fost să văd cum zâmbetul pe buzele unor doamne a devenit parcă mai călduros. Aveau nevoie să le reamintească cineva că sunt minunate! Sună prea optimist și feminist oare? Poate că da, dar să nu uităm că tare bine ar fi să avem grijă de mamele noastre, surorile mai mari, mătuși, prietene așa cum echipa Femei de Afaceri cu Stil a avut grijă de participante ieri!

Felicitări și la cât mai multe ediții!

Echipa Femei de Afaceri cu Stil Iași

CategoriesEvenimente
  1. Anca Gilca says:

    Multumesc pentru apreciere, Anca! Voi incerca sa ma informez si eu mai bine si sa va tin la curent prin intermediul blogului cu privire la evenimentele din Iasi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.