Student in Belgia: Laura Calinoiu.

Laura Calinoiu a ales să studieze în Belgia după doi ani în care a lucrat cu echipa EDMUNDO și a oferit consiliere pentru studii în străinătate. Nu putea să scape chiar ea neîntrebată cum e viața de student în Belgia. Acesta este primul interviu despre studii în Belgia așa că vă invit să dedicați pauza de cafea  sau pauza de prânz dialogului cu Laura. 

De ce studii de master în străinătate? Belgia? – care a fost motivația ta?

Pentru mine, un program de master in strainatate a venit ca o decizie fireasca, dupa 2 ani in care, alături de colegii mei de la EDMUNDO, am ajutat sute de tineri sa aplice la universitati internationale. Văzând cum le-a schimbat perspectiva, citind fiecare e-mail primit de la ei, nu putea exista alt pas decât să încerc și eu, pe pielea mea, ce înseamnă cu adevarat să fii student internațional. Dacă hotărârea a venit de la sine, cea mai mare problemă a fost alegerea unei universități și, mai ales, a unei țări care să-mi reflecte așteptările. Am încercat să aleg o destinație care să mă ajute să cresc atât personal cât și profesional, să-mi ofere cât mai multe oportunități de networking, iar Buxelles, cu aerul său cosmopolit, orașul în care peste 35% din locuitori sunt străini, a fost opțiunea ideală.

 Care pași din procesul de aplicare ți-au dat emoții? Ce ți s-a părut cel mai dificil și la ce ar trebui să fie atent din timp un viitor aplicant pentru studii de master?

Cred că cel mai important lucru este să îți pregătești aplicația cu foarte mare grijă, să te asiguri că absolut toate documentele sunt în ordine și toate condițiile îndeplinite. Într-un cuvânt, să ai grijă la detalii. Bineînțeles, să te asiguri că nu lași pe ultima sută de metri construirea dosarului pentru a avea timp să-ți alcătuiești cu atenție fiecare element.

 Laura, care ți se pare că este diferența majoră dintre România și Belgia în ceea ce privește oamenii? 

Belgienii sunt oameni foarte independenți, preocupați 95% din timp de problemele lor personale și uitându-se mai puțin în curtea vecinului. Asta nu înseamnă că nu sunt prietenoși, că nu te ajută atunci când le ceri ajutorul, dar în general, preferă să nu se amestece în viața ta personală și să mențina relațiile la un nivel mai mult profesional.

 Una caldă, una rece: ce îți place cel mai mult la Belgia și ce nu îți place deloc?

Îmi place foarte mult diversitatea culturală din Belgia, sunt fascinată de zecile de limbi străine și de culturi pe care le întâlnesc în fiecare zi. În plus, țara fiind foarte mică, poți ajunge cu ușurință în Germania, Olanda, Franța sau UK, așa că oportunitățile de călătorit sunt nenumărate. În schimb, pot spune că am întâmpinat dificultăți cu adaptarea la climă, mai ales la zilele în care nu vedeam soarele deloc. Din fericire, constat în fiecare zi că nu sunt singură în această încercare, toți colegii mei spanioli, italieni, turci, greci sau din alte țări cu climat mai prietenos trec prin aceleași încercări J.

 Care a fost etapa cea mai dificilă în perioada ta de adaptare la noua țară, noul sistem de învățământ?

Din punct de vedere al sistemului de învățământ, cel mai greu mi-a fost să mă adaptez la cerințele de studiu individual. Obișnuită cu sistemul românesc, în care ți se introduceau noțiunile la curs și apoi urma să le aprofundezi tu acasă, aici lucrurile mi se păreau total diferit. Înainte de curs se postează pe o platformă online conținutul, ți se indică paginile din cartea corespunzătoare și alte surse de informație, iar la curs trebuie să te prezinți pregătit, deja având rezolvate problemele și studiată materia. Aici profesorul are rolul mai mult de îndrumător, responsabilitatea instruirii apasă mai mult pe umerii tăi, însa ei sunt acolo să-ți clarifice neclaritățile, să-ți răspundă la întrebări.  

 Cu ce diferă sistemul de învățământ din Belgia față de cel românesc?

În primul rând prin sistemul de predare și, în al doilea rând, prin cel de notare. Aici notele sunt de la 1 la 20, fără puncte din oficiu, însă rareori se obțin note peste 17-18, evaluările fiind foarte drastice.

 Belgia a devenit o destinație foarte căutată pentru studii.  Cum este Belgia din punct de vedere financiar?

În Belgia, studenții din Uniunea Europeană nu pot beneficia de burse pentru că beneficiază de taxe de școlarizare subvenționate de către stat. Bugetul lunar depinde în foarte mare masură de chiria pe care trebuie să o plătești. Nefiind locuri disponibile în căminele facultății decât pentru studenții non-UE, trebuie să îți găsești cazare pe cont propriu, iar sumele medii variază între 350-550 EUR/lună. Un buget mediu lunar pentru Bruxelles se învârte undeva în jurul sumei de 650 EUR. Locurile de muncă se găsesc destul de greu deoarece ai nevoie de un permis de muncă. În plus, Bruxelles-ul este o capitală bilingvă, franceză și flamandă, iar cele mai multe posturi necesită cunoașterea excelentă a minim uneia dintre ele, dar preferabil a ambelor. Momentan fac un internship în cadrul unei organizații de lobby pentru tineri, aflată lângă Parlamentul European.

 Ce te-a suprins la începutul experienței tale de studiu la Vrije University?

Inițial m-a surprins cantitatea de timp liber pe care o aveam la dispoziție, dar am realizat în scurt timp că nu e nici pe departe suficient pentru ce mi-aș dori eu să fac. Am fost totodată extrem de mirată de numărul foarte mare de români care locuiesc aici, fie că lucrează sau studiază. Comunitatea este foarte numeroasă și activă.

 Care sunt planurile tale de viitor: te întorci în țară, rămâi în Belgia, continui studiile în altă țară?

Pot spune aproape cert că mă voi întoarce în țară după terminarea studiilor. Decizia de a pleca la studii în străinătate nu a fost echivalentă, în cazul meu, cu a emigra din România, ci cu șansa de a experimenta altă cultură, de a vedea cum trăiesc și cum se dezvoltă tinerii din alte țări, în același timp având oportunitatea de a mă dezvolta profesional. România ofera însă ceva ce mulți belgieni caută cu disperare – cultura și tradițiile puternice, relații strânse de prietenie, un stil de viață care nu e neapărat constrâns la fiecare pas de norme și proceduri, o stare de spirit care va fi mereu independentă de nivelul de trai.

 De ce să aplice un student pentru o oportunitate de studii în străinătate?  

O oportunitate de studii în străinătate este, în primul rând, o experiență de viață, apoi una de studiu. Fiecare o percepe diferit, reacționează diferit în noua ipostază, însă numitorul comun al tuturor celor care acceptă provocarea este că se schimbă. Nu neapărat în bine sau în rău, ci pur și simplu văd viața cu alți ochi și își dau seama că există și alte perspective. Unii decid să rămână, alții să se întoarcă în țară, dar independent de asta, ne dăm seama că nu știam încă totul despre noi și că, de multe ori, alt mediu te face să descoperi în tine un alt om, cu noi și nesfârșite capacități. 

Dacă vrei să afli informații detaliate despre oportunități de studiu în străinătate sau să vorbești cu tineri care studiază în Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Belgia sau România vino la RIUF – Romanian International University Fair pe 21 martie 2013, la Hotel Unirea Iași. RIUF este cel mai mare târg de universități din Europa de Est. Înscrie-te pe www.riuf.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.