Student in Franta: Oana Culache.

Oana mi-a fost colegă de facultate și mereu am văzut-o lucrând extra și implicându-se în activități care aveau să o ajute în parcursul său profesional. Știa ea ce face. Timpul i-a demonstrat că face bine. Mai mult decât atât, Oana Culache a ales să traiască viața de student după rețeta completă: invățat, voluntariat, job, distracție și bursa Erasmus.

Pasiunea pentru limbi străine a purtat-o pe Oana în călătorii frumoase însă a oprit-o pentru câteva luni în Franța, Toulouse. Sunt francezii reci sau foarte prietenoși? Este Franța o țară foarte scumpă? Este sistemul de invățământ din Franța diferit de cel din România? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care Oana mi-a oferit răspuns.

Multiculturalitate, aventura, provocare, distracție, experiența unui nou sistem de învățământ – ce te-a determinat să aplici pentru un program de studii Erasmus?

A fost o dorință care s-a dezvoltat treptat, probabil pentru că mulți cunoscuți mă încurajau să aplic pentru o mobilitate în străinătate, având în vedere că limbile străine au fost dintotdeauna un hobby pentru mine. Propriu-zis, au fost trei elemente care m-au determinat, într-un final, să candidez pentru bursă: pasiunea pentru călătorii, pasiunea pentru Franța (în mod special) și curiozitatea de a testa un alt sistem universitar.

 Ce îți amintești că te-a surprins în primele momente în care ai ajuns în Franța?

M-a surprins în mod plăcut organizarea, adică ceea ce ține de activitatea administrației locale. Acesta a fost primul impact. Apoi a fost vorba de oameni: un amestec etnic și rasial care m-a încântat enorm. Era ocazia perfectă să îmi exersez cunoștințele în materie de limbi străine. Însă ceea ce am apreciat cel mai mult în Franța a fost respectul pentru intimitate. Sunt cumva educați să își acorde spațiu. Mi-a plăcut că acolo camerele de cămin erau pentru o singură persoană: mici, dar echipate cu tot ceea ce ți-ar fi fost util și beneficiai de spațiu personal, de liniște. Aveam cameră proprie; dacă simțeam nevoia să socializez, puteam merge oricând în una dintre sălile comune din cămin, să improvizăm o seară Erasmus.

 Ce ți-a plăcut cel mai mult pe parcursul șederii tale în Toulouse?

Mi-a plăcut că am fost înconjurată tot timpul de oameni. La facultate eram singura străină din promoție și colegilor mei le plăcea să interacționeze cu mine. Apoi, era comunitatea românilor din Toulouse. Au fost organizate multe ieșiri care m-au ajutat să rezist departe de casă. Am apreciat enorm că familiile de români  își dădeau interesul și ne găteau nouă, studenților, mâncare tradițională, să putem resimți bucuria de a gusta bucatele de acasă. Ce mi-a mai plăcut foarte mult a fost obiceiul francezilor de a organiza acele ”soirées” – fie acasă, fie în oraș. Pentru distracția studențească sunt foarte multe oferte acolo, de la cluburile cu intrare gratuită și băuturi incluse pentru fete, până la magazinele cu promoții pentru studenți și mijloacele de transport în comun care circulă toată noaptea special pentru tinerii petrecăreți. Toulouse e un oraș cu adevărat prietenos pentru tineri.

 Să trecem în revistă și minusurile: ce nu ți-a plăcut in Franța?

Mă așteptam să aibă o abordare mai creativă și mai interactivă în cadrul universitar,  dar nu a fost așa. Am asistat în mare parte la prelegeri de câte 4 ore, care deveneau obositoare. Cursurile se țineau cu foarte mare rigurozitate și durau o zi întreagă (9.30 – 17.00, cu o pauză de masă de 30 de minute, programul fiind de luni până vineri).

Acei mulți kilometri care te despărțeau de casă au pus probleme în perioada ta de adaptare la noua țară care avea să te adopte pentru câteva luni?

Nu am întâmpinat dificultăți majore. A fost foarte ok și m-am simțit foarte bine. Poate că cea mai mare provocare a fost prima săptămână. Neobișnuită să stau 9 ore să ascult, să procesez informații și să vorbesc doar în limba franceză, am resimțit un mic șoc. Dar apoi, după ce m-am obișnuit, chiar nu am mai avut nicio dificultate.

 România VS Franța – sistem de învățământ

Cred cu tărie că acolo studenții tratează cu mult mai multă responsabilitate facultatea. Colegii mei veneau la toate cursurile (lipseau foarte rar). Examenele erau complexe. Pentru prima oară în viața mea, am scris 12 pagini/examen. Dacă mergi în Franța să studiezi (sau cel puțin în Toulouse) și vrei să obții note ok, te pregătești de studiu intens și de examene foarte lungi.

 Nu doar dragostea trece prin stomac. Și facultatea tot pe acolo trece. Care era bugetul tău lunar? Ai simțit Franța ca fiind o țară scumpă? 

Este un mit; Franța nu e o țară chiar atât de scumpă. Sau cel puțin în sud e ok, mai ales pentru tineri și mai ales dacă știi să sondezi un pic piața. Din cei 500 de euro alocați pe lună, pot spune că am putut să și călătoresc. Bursa Erasmus sigur este suficientă pentru o metropolă ca Toulouse, axată pe educație; cu 500 de euro poți sta la cămin într-o cameră renovată cu absolut toate utilitățile (inclusiv baie și bucătărie în cameră).

 Dacă ar fi să pleci din nou la studii în străinătate, ce ai schimba față de experiența ta din Franța?

Cred că a fost perfect așa cum s-a întâmplat. Nu aș schimba nimic, s-au îmbinat toate perfect. Când m-am întors în România, aveam impresia că era un week-end acasă și că trebuia să revin în Franța. Pur și simplu nu vroiam să accept că nu aveam să mă reîntorc (cel puțin nu prea curând). Consider că a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea și cred că e o probabilitate foarte scăzută să fie o altă experiență care să egaleze ceea ce a reprezentat perioada mea ca student Erasmus în Franța.

 Ce ar trebui să știe un tânăr roman înainte să plece să studieze în străinătate?

În primul rând, să stăpânească la un nivel mediu limba străină. Apoi, să ia legătura cu ceilalți români din orașul în care merge. Ajută enorm să revezi un român și să îți poți vorbi limba.

Cel mai important lucru pe care nu trebuie să îl uite nimeni este că experiența fiecărui Erasmus e creată de oamenii pe care îi va întâlni acolo: români, studenți Erasmus, autohtoni deopotrivă. Experiența mea, contrar a ceea ce m-am așteptat, nu a fost frumoasă doar pentru că am fost în Franța, ci și pentru că m-am distrat alături de români, francezi, irlandezi, marocani și multe alte naționalități și mi-am făcut mulți prieteni care mă așteaptă să revin acolo, să ne revedem.

 Oana, de ce să aplice un student pentru o oportunitate de studii în străinătate? 

Pentru că îl va ajuta să își conștientizeze nivelul de pregătire la scară europeană. Sunt absolut convinsă că un student român care va merge cu bursă nu doar că se va descurca foarte bine în străinătate, ci va prinde și încredere în el, în ceea ce a învățat acasă și va contribui simțitor la ameliorarea imaginii românilor în plan european. Consider că orice om care poate arăta un aspect pozitiv cu privire la țara noastră ar trebui să meargă. Și cred că oricine merită o bursă în străinătate ar trebui să se bucure de ea, pentru că e o șansă unică în viață de a trăi astfel de momente pe care un student Erasmus le trăiește. Sunt acele momente pe care le poți pune în cutia cu cele mai de preț amintiri.

Dacă vrei să afli informații detaliate despre oportunități de studiu în străinătate vino la RIUF – Romanian International University Fair pe 21 martie 2013, la Hotel Unirea Iași. RIUF este cel mai mare târg de universități din România și singurul din zona Moldovei. Înscrie-te pe www.riuf.ro

 1. Alexandru Ispas says:

  Buna,

  Foarte frumos articol, sunt curios cum se poate contacta comunitatea de Romani din Toulouse, intrucat eu am ajuns sa fac un stagiu aici la CNES pana in septembrie. Dupa ce am terminat facultatea m-am inscris la spacemaster.eu care m-a purtat prin Germania apoi un an in Suedia si acum la final in Franta. Ce pot sa spun este ca Suedia nu prea se compara cu Franta ca nivel de civilizatie este o diferenta enorma. La mine mai este si handicapul ca nu prea stiu Franceza iar asta imi influenteaza mult parerea despre aceasta tara intr-un mod negativ intrucat ei nu stiu sa vorbeasca decat limba lor.

  Daca imi poti sugera o adresa de contact pentru comunitatea RO raman recunoscator.

  Alexandru,

  1. Anca Gilca says:

   Buna, Alexandru! Te felicit din tot sufletul pentru realizarile de pana acum si pentru curajul de a le face pe toate! Eu ii voi scrie Oanei cu rugamintea de a-mi da adresa ei de e-mail ca apoi sa ti-o trimit tie si sa vorbiti despre contactele din Franta. Revin cat de curand. Mult mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.