Student in Islanda: Ionela Munteanu.

Kveðja! Azi poposim într-o locație cu totul nouă. Islanda este țara în care a ales Ionela Munteanu să studieze pentru câteva luni.

Pe Ionela am cunoscut-o acum câțiva ani, aș putea să spun chiar mulți ani. Când am cunoscut microfonul de la radio am făcut cunoștință și cu Ionela. A studiat marketing în cadrul UAIC Iași și în momentul în care s-a molipsit de la sora sa cu entuziasm Erasmus a acționat și a aplicat pentru o bursă în Islanda. Cifrele arată că Islanda este țara care atrage în fiecare an un număr de turiști de două ori mai mare decât propria populație. Ce a atras-o însă pe Ionela să vrea să studieze în Islanda?

Ce te-a determinat să aplici pentru bursa Eramus?

Marele meu noroc este că am o soră mai mare care m-a sfătuit foarte bine la momentul respectiv. Era și ea plecată cu Erasmus în Spania când am aplicat pentru Islanda. Am văzut la ea un entuziasm ieșit din comun, o schimbare în bine în atitudine și, mai ales, o dorință de cunoaștere incredibilă și asta mi-am dorit și eu. Să trăiesc o experiență deosebită, la mii de kilometri depărtare, într-un loc fabulos. Și asta s-a și întamplat.

De ce ai ales Islanda? Cei mai mulți studenți ieșeni pleacă în țări precum Danemarca, Franța, Belgia.

Îți spun sincer, în prima fază, am aplicat din curiozitate. În acel moment m-am gândit că e posibil să mai am șanse să văd țările din Europa, dar să merg să studiez într-o țară ca Islanda mi se părea puțin probabil. Apoi programul de studiu de la Universitatea Bifrӧst se plia cu materiile ce urma să le studiez și în țară.

Ce ți-a plăcut  cel mai mult pe perioada șederii tale în Islanda?

Multe lucruri mi-au rămas în suflet după plecarea din Islanda. Dar cel mai mult mi-a plăcut atmosfera din campus. Am avut șansa să locuiesc într-un oras universitar foarte mic, eram în jur de 400-500 de oameni, îndeosebi studenți și profesori. Gândiți-vă la zona Copoului din Iași ca acest Bifrӧst al meu. Toți stăteam la case, câte 6 studenți în fiecare casă, toate așezate în jurul facultății. De fapt totul se petrecea în jurul universității. Ne cunoașteam toți între noi, indiferent că mergeam la școală sau în capitală, ne aveam ca prietenii. Cred ca asta e de fapt cel mai de preț lucru pe care l-am câștigat din experiența aceasta – prietenii, fie că erau romani, fie islandezi.

 Ce anume nu a fost pe gustul tău în țara gazdă?

Eu încerc să văd partea bună a tuturor lucrurilor. Dacă la început m-am izbit de răceala specifică nordicilor, mai apoi am început să o înteleg și să o apreciez. Ca să fii prieten cu un islandez, trebuie sa te cunosti destul de bine, nu de ieri de azi și să îi capeți încrederea în timp. Islandezii sunt reticenți și chiar introvertiți, dar o dată ce spargi acea barieră, îți pot fi prieteni de nădejde.

Care sunt diferențele dintre sistemele de învățământ cunoscute de tine: România și Islanda?

O să pară ciudat poate să spun asta, dar sistemul din Islanda nu e atât de diferit de cel din România, cel puțin pentru specializarea pe care am urmat-o la licența – marketing. E probabil știut cât de multe prezentări și proiecte se fac la această specializare și la ambele universități am avut de-a face cu această modalitate de lucru. Totuși am apreciat la universitatea gazdă că predarea scrisă a proiectelor se face în mediul online (pe portalul facultății), nu în format fizic și, mai ales, riguroasa examinare a tuturor proiectelor.

Cum te-ai descurcat cu banii? Este Islanda o tară scumpă pentru un student internațional?

Trebuie să menționez că am fost în Islanda în 2009, când criza financiară se instalase de-a binelea acolo și prețurile erau cam la jumătate decât în urmă cu un an de zile. E posibil să se mai fi schimbat lucrurile, însă și pe timp de criză, Islanda era o țară foarte scumpă, mai ales pentru un student venit din Europa de Est. Totuși bursa pe care o primeam lunar ne-a permis să ne acoperim cheltuielile și să trăim mai mult decât decent.

Ce te-a surprins cel mai mult în Islanda, la oameni, la sistemul de învățământ?

Islandezii sunt foarte mândri de țara lor, nu am mai întâlnit până acum oameni mai patrioți și devotați pentru țara lor. Își apreciază atât de mult insula, ei cred ca au cel mai inalt, cel mai bun, cel mai tare, cel mai gustos.. orice! Lucru de admirat, deși de multe ori nu era adevărat 🙂 

Ce apreciez însă în mod special la islandezi este respectul pe care îl au pentru educație, au reguli foarte stricte legate de fraudarea examenelor sau copierea tezelor. În același timp, m-a impresionat deschiderea lor către utilizarea tehnologiei în timpul cursurilor (dar și în timpul examenelor). Fiecare student avea propriul laptop și acces la Internet pe durata cursurilor și putea să dezbată liber orice subiect care îl interesa cu ceilalți colegi și cu profesorul. Am avut ocazia să lucrez la proiecte împreună cu islandezii și, pe lângă faptul că sunt corecți și disciplinați, sunt și inventivi și cu un simț al umorului foarte bine dezvoltat. Și apoi la ei, oricine, la orice vârstă poate urma o facultate. Nu există prejudecăți ca la noi, ba dimpotrivă, majoritatea decide să își întrerupă studiile la 18-20 de ani, să pleace de pe insulă și să vădă lumea. Apoi la o vârstă coaptă de 30 de ani vin și urmează studii universitare. Era chiar interesant să ai printre colegi oameni mai în vârstă, realizați profesional și la casele lor.

Experiența Erasmus te-a influențat, te-a făcut mai iubitoare de călătorii și nou?

Da! Cu siguranță! Cine mă cunoaște stie cât de mult îmi place să călătoresc. Am prins „microbul” ăsta de când eram mică, de la părinții mei. Pur și simplu nu pot să ratez vreo șansă de a pleca spre tărâmuri mai îndepărtate. Îmi place să merg mai ales în locuri despre care știu putine lucruri și eventual să le aflu de la fața locului.

De ce să aplice un student la studii în străinătate?

Nu văd niciun motiv pentru care să nu aplice la un program de studiu în străinătate. Experiența în sine te schimbă, ai șansa să vezi cum trăiesc alții (mai bine, mai rău), să fii independent/ă și să îți urmezi visul. Sfatul meu ar fi să  nu se gândească de două ori înainte de a pleca la studii în străinatate, e posibil ca România să nu le ofere șansele de studiu din afara, dar să se întoarcă apoi în țară cu acele cunoștințe dobândite și să își găsească locul aici :). E nevoie de oameni valorosi. Mult succes!

Dacă vrei să afli informații detaliate despre oportunități de studiu în străinătate vino la RIUF – Romanian International University Fair pe 21 martie 2013, la Hotel Unirea Iași. RIUF este cel mai mare târg de universități din România și singurul din zona Moldovei. Înscrie-te pe www.riuf.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.