Keep calm and taste Gramma Wines!

Cuvântul weekendului care tocmai s-a încheiat este curaj. Am avut nevoie de curaj să stau la discuții cu cei de la RDS, apoi cu mult curaj am ajuns la crama Gramma alături de colegii din blogosferă și echipa ICAR Tours. Călătoria cu autocarul a fost presărată cu zâmbete, bomboane și mult chef de distracție, iar călătoria pe jos – de la autocar la cramă – a beneficiat, de asemenea, de curaj și râsete în adevăratul sens al cuvântului!

Tot datorită ICAR Tours, am mai avut ocazia să îmi alint papilele gustative cu vinurile Gramma așa că a fost o deosebită plăcere să cunosc locul în care este făcut vinul și să înțeleg procesul.

Pasiunea cu care a povestit Marian Olteanu despre vinurile Gramma și ce înseamnă să lucrezi la Crama Olteanu m-a făcut să nu mai simt frigul și nici să nu mă las influențată de gradele paharelor degustate. A povestit cu pasiunea specifică oamenilor care fac ceea ce le place, care lucrează cu mult peste clasicele opt ore și care pun suflet! Și Doamna Olteanu (aka Doamna Gramma) a povestit cu drag despre afacerea de familie și a punctat că este foarte mândră de fiul său, Marian.

Domnul vinolog ne-a făcut cunoștință cu “tănculețele” în care este produs și depozitat vinul, ne-a servit direct de la sursă (imaginați-vă cum este să servești un pahar de vin dintr-un recipient de mulți metri înălțime! Oricât de puțin vin ai în pahar trăiești cu senzația că te vei ameți!) și, pas cu pas, a explicat cum se servește vinul: paharul trebuie să aibă forma de lalea, se agită elegant vinul în paharul mai înainte menționat, îl privești apoi ca să poți observa frumoasa culoare, îl miroși ca să te poți bucura cu toate simțurile și apoi guști. Cum bine spunea Mădălina, dacă vinul avea două caracteristici (în cazul meu, roșu și dulce) atunci era suficient să fiu fericită. Acum însă pot spune că am învățat să aleg un vin bun și să mă bucur de el, nu doar să îl beau.

Atracția zilei a fost cu siguranță momentul în care ne-am îmbuteliat singuri-singurei sticlele de vin. Da, am trecut pe linia de producție și ne-am distrat mai ceva ca niște copii de grădiniță. Să vă explic:

  • se ia sticla goală 
  • se pune frumușel la gura “tănculețului” pentru a se umple (cu măsură însă pentru că nu vrem să facem accidente în etapa următoare) 
  • mergem apoi să îi punem dopul – proces foarte simplu de îndeplinit întrucât doar am apăsat un buton verde. Ce frumos ar fi de-aș putea să și deschid o sticlă de vin pe cât de repede i-am pus dopul! 
  • capișonăm – adică îmbrăcăm frumos dopul cu ajutorul unui instrument care seamănă cu un uscător de păr
  • etichetăm – atenție mare să incadrăm bine sticla dacă vrem să avem etichete perfecte! La fel, am apăsat și eticheta a fost pusă! 
  • Să serviți cu plăcere vinurile Gramma 🙂 

Pentru că eram în locul în care se produce vinul conversației, toată gașca veselă s-a retras la un pahar de vin Gramma, o gustare, povești și premii oferite de Frarom Shop.

Ia ghiciți de ce am avut nevoie la plecarea de la Casa Olteanu? Exact: de curaj. Curios, însă la întoarcere, cei 700 m au părut mult mai puțini. Cred că ne-au ajutat gradele obținute în urma procesului de degustare.

Știți vorba aceea cu “râdem, glumim…”? Așa și noi acum, râdem, glumim însă treaba e serioasă: vinurile Gramma merită încercate! Nu mă credeți pe cuvânt că Aligote-ul este un vin special ci puneți-vă chiar voi papilele gustative la bătaia paharului! Să nu uităm și că acesta este un brand de-al nostru, e un brand ieșean. Îl susținem, nu-i așa?

Au mai povestit despre experiența trăită sâmbătă la Casa Olteanu: Anda Elena, Alexandra Bohan, Alice Ciobanu, Andreea Holban, Crina, Macku,  Florin Adamache, Iuliana Cosmina, Mădălina Buzdugan, Raluca Diaconiuc și Dragoș Bârgăoanu.

Sursa foto: Alice Ciobanu.

CategoriesEvenimente
  1. Pingback:Conversație cu vin de poveste : Şapte pietre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.