APC #2 – Prima zi de mentorat

09.30 – Atelierul Produselor Creative incepe! Cele cinci echipe au parte acum de “un tur al cladirii”, de un prim instructaj (nu de alta, dar serios ca cladirea United Business Center poate sa te puna intr-o deruta amuzanta daca esti mai zapacit) iar Marius Ursache, mentorul zilei, se pregateste sa dezbata cu echipele si sa le orienteze in ceea ce priveste inovaţia şi dezvoltarea de produs.

Understanding value – Marius Ursache

Zambet! Asa a inceput Marius prezentarea sa si bine a facut! Cam serioase par a fi cele cinci echipe asa ca inceputul dezghetat si glumet al lui Marius e binevenit!

Grapefruit e pe piata din Romania de 13 ani (acusi acusi e aniversarea!) si e dovada clara ca toata chestia asta cu start-up-urile nu e o joaca!

09.48 – Hai ca imi place! Marius a provocat echipele sa se prezinte, insa nu oricum. In 30 de secunde trebuie sa spuna despre ceva despre ei si despre business-ul care vor sa il porneasca in urma participarii la APC. Sa ascultam zic!

09.53 – Oameni cu experienta de ani de zile in ONG-uri, oameni care lucreaza in multinationale si s-au decis sa schimbe ceva, oameni care considera ca a fi angajat e una dintre cele mai slabe alegeri – mic rezumat al prezentarilor. Aaa, si sunt foarte hotarati sa reuseasca!

09.57 – Cel mai sanatos lucru pentru a face ceva corect este sa…incepi cu inceputul! Marius intreaba echipele “Ce este un start-up?”. Echipele dau cu banul si ies urmatoarele definitii:

  • un start-up este o organizatie temporara care isi doreste sa faca profit
  • start-up-urile nu au bani 🙂
  • o organizatie care sa fie…pornita desi nu stie unde vrea sa ajunga
  • un start-up este o idee implementata
Start-up-ul este un grup de oameni care vor sa faca un produs/serviciu nou si vor face asta in conditii de maxima nesiguranta- definitie finala. Aceasta nesiguranta este foarte importanta pentru ca vei fi fortat, ca viitor antreprenor, sa intri intr-o zona in care altii nu au avut curaj sa intre. 
9 din 10 start-up-uri dau gres. Motive: planificare ineficienta, echipa se dezbina, membrii echipei nu mai au incredere in idee, se termina banii, nu sunt clienti. 
66% dintre start-up-uri isi schimba planul/ideea initiala. Acest lucru nu e unul rau ci chiar dovedeste ca esti flexibil, tu ca antreprenor.
10.16: Cum faci bani? – intrebarea magica! Care este acea faza cu numarul 2 astfel incat sa ajungi in faza 3 – make money! 
Echipele prezinta produsul/serviciul si care ar fi modalitatile prin care vor face bani, de ce ar plati clientii lor.
Echipa SmtP doreste sa implementeze o aplicatie pentru prezentari interactive si considera ca ar plati clientii 200$/eveniment pentru aceasta aplicatie. Nu divulg prea multe despre ideile echipelor:)
Intrebare ajutatoare de la Marius: Care este acel lucru pe care voi il faceti cel mai bine si este diferit de ce ofera concurenta? Echipa SmtP cauta raspunsuri insa mai pentru toate se gasesc contraargumente. Discutia este benefica pentru SmtP pentru ca, tind sa cred, este o prima discutie cu un antreprenor care le explica exact cum sa gandesti business. 
Echipa eWeekend.ro va implementa un soi de ziar online focusat pe turism, in mod special pe reducerile si evenimentele pregatite pentru turisti. Imi place ca reprezentantul echipei este foarte hotarat si vorbeste cu incredere! Daca am inteles bine: eweekend.ro e un fel de zumzi.ro insa e axat pe turism si are o chestie ceva mai buna. Nu va zic care!
Intrebare de la mentor: ce problema rezolva eWeekend.ro? Echipa a identificat foarte bine problema pentru ca au si facut research: au stiut sa ne spuna care sunt costurile practicate de concurenta, cat ar fi dispusi clientii sa plateasca. Declar echipa eWeekend.ro cea mai organizata si decisa de pana acum! Sa vedem cum se prezinta si celelalte 3 echipe. 
11.09 – Marius: “Stiu ca voi toti va considerati unici si speciali, insa pentru clienti veti fi doar …altii”. Asa ca intrebati-va ce oferiti voi si concurenta nu?
Trecem la echipa Funkyfresh care are incredere ca poate sa vanda in scoli lecții video. Pana acum dezbaterea nu prea este in favoarea echipei. Si din experienta mea de lucru cu scolile tind sa cred ca echipa va avea multe de muncit si, cel mai probabil, multe de modificat la ideea lor de business. 
In cateva minute ma voi retrage. Predau legatura Oanei, care va tine la curent cu ce se discuta. Credeti-ma, atmosfera se incinge! 
CategoriesEvenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.