Portret de olimpic iesean: Vlad Mihai Savin.
Weekendul trecut am poposit, din nou, la Moșia Cai de Vis. Este mereu o plăcere să petrec câteva ore acolo! De data aceasta, bloggerii au fost însoțiți de liceenii olimpici ai Iașului. Timiditatea a fost lăsată deoparte cu ajutorul programului pregătit de Andreea Marc și Irina Șubredu. Evenimentul “Adoptă un olimpic” a adunat în același loc bloggeri interesați să cunoască și să prezinte publicului câțiva dintre olimpicii ieșeni și, bineînțeles, tineri care au făcut cinste Iașului.
Eu am avut ocazia să îl cunosc pe Vlad Mihai Savin care este în clasa a 11 a la Colegiul Național Iași. Din prima clipă a conversației noastre am aflat că este olimpic național la fizică și geografie, că a avut parte de peripeții în perioada olimpiadelor, că a fost mereu susținut de părinții săi și că face parte din clasa cu cei mai mulți olimpici din Iași (16 elevi din clasa lui sunt olimpici naționali la diverse obiecte).
Fizică, geografie, biologie. Medicină.
În clasa a șaptea a fost olimpic la fizică iar în clasa a zecea la geografie. Anul acesta s-a înscris la olimpiada de biologie. Toată această combinație duce spre un obiectiv destul de clar: își dorește să urmeze Medicina. “Am văzut un model în familie”, a spus Vlad.
A avut parte de suișuri și coborâșuri: în clasa a opta s-a calificat primul sub linie la etapa județeană a olimpiadei la fizică, iar în clasa a zecea a fost la un punct de a rata participarea la faza națională a olimpiadei din cauza birocrației. Mai exact, s-a pregătit atât de bine pentru participarea la olimpiadă în clasa a zecea încât cadrele didactice au decis să îl trimită la faza națională a clasei a douăsprezecea. Da, ați înțeles bine: elev de clasa a zecea care participă la olimpiada națională a clasei a douăsprezecea. În clasa a opta, calificarea sub linie la fizică l-a motivat să se califice la naționala de la geografie. Nu a căzut în plasa dezamăgirilor aduse de eșecul personal sau de sistem, ci mereu a văzut partea plină a paharului și s-a ambiționat!
Rezultate: două participări la naționala de geografie și una la naționala de fizică!
Cu ocazia participării la olimpiada de geografie consideră că a făcut un exercițiu extraordinar de memorie și cultură generală. Domnul diriginte, profesor de geografie, l-a motivat și încurajat cel mai mult. Și în cazul participării la olimpiada de fizică s-a întâmplat la fel: domnul profesor de fizică a explicat totul într-o manieră atrăgătoare, comică chiar și i-a făcut plăcere să învețe.
La întrebarea mea “Cât de importantă este influența profesorului asupra dezvoltării elevului?” Vlad a explicat cum nu se putea mai bine. Da, știm cu toții că un cadru didactic poate să influențeze în bine sau în rău evoluția unui elev însă când auzi asta chiar de la un olimpic parcă îți vine să oprești toți profesorii și să le explici pe litere asta. “Este important ca un profesor să se facă ascultat, respectat, să aibă autoritate, să poți vedea că ai ce învăța de la el”, a completat Vlad.
Înainte să discut cu Vlad eram foarte convinsă că a fi olimpic înseamnă să lucrezi foarte mult singur, să înveți acasă sau la bibliotecă. Ei bine, Vlad mi-a explicat că este foarte importantă munca în echipă. În general, elevii care se pregătesc pentru olimpiadă muncesc pe tot parcursul anului însă “se încinge focul” studiului cu aproximativ trei luni înainte. Atunci se întâlnesc elevii și lucrează împreună, își explică reciproc, se ajută.
Voluntariatul este important
Bineînțeles că l-am întrebat pe Vlad cum stă el cu timpul liber. A stat puțin pe gânduri și mi-a spus că acum nu prea are parte de timp liber pentru că se pregătește destul de mult și la matematică, pe lângă biologie și celelalte obiecte din orar. De asemenea, face și voluntariat. La întâlnirea noastră era chiar entuziasmat că trimisese primul comunicat de presă din activitatea sa.
Îi ținem pumnii strânși lui Vlad pentru că peste câteva luni va susține examenul pentru obținerea certificatului de limbă engleză, Cambridge.
Astfel că, am descoperit un olimpic care nu doar învață foarte bine ci face și voluntariat și, când are ocazia, călătorește. Până acum a vizitat Germania, Austria, Franța, Scoția, Croația, Bulgaria și Grecia.
Mi-a dat peste nas Vlad! Când prinde ceva momente libere joacă tenis, baschet și aleargă dimineața 20 minute. L-am rugat să îmi explice concret cum face să aibă timp dimineața de alergat. Mi-a spus că e simplu: de la 7 fără 10 până la 7 și 10. Ok, Vlad, aș putea să pun cinci alarme să sune că tot nu aș reuși să alerg dimineața!
Un cadou pentru un olimpic
Curioasă din fire fiind, l-am întrebat pe Vlad ce cadou i-ar plăcea să primească dacă ar fi să am o baghetă magică și să i-l dau pe loc. Destul de mare mi-a fost mirarea când am auzit “un atlas de anatomie” 🙂 Bilbioteca sa cuprinde destul de multe enciclopedii. Și mai mare mi-a fost mirarea când am aflat că lui Vlad nu îi prea plăcea să citească atunci când era mic. Cu toate astea, și-a amintit că prima sa carte a fost una cu ștrumfi.
Discuție de oameni mari
Am finalizat discuția cu Vlad într-o notă de om mare: planuri de viitor. Așadar, anul acesta va merge la olimpiadă la biologie. Anul următor, când va fi clasa a 12 a, se va concentra pe examenul de bacalaureat și admiterea la Medicină.
Analizând piața muncii, Vlad e de părere că viitorul este al informaticienilor, medicilor, avocaților și cercetătorilor.
Un elev care știe ce vrea de la viitorul său și așează zilele în calendar astfel încât fiecare zi să îl ducă cu un pas mai aproape de acel viitor frumos! Felicitări, Vlad!
Așteptăm cu nerăbdare momentul în care vom scrie despre reușita ta la olimpiada de biologie din acest an!
Mulțumesc pentru poze, Anda Elena!
Leave a Reply
mins
read
S-ar putea sa te rog, posibil curand, sa ma ajuti sa-l intalnesc pe Vlad. Si sa-l pun in legatura cu Jr !
Cu mare placere 🙂
Succesc in continuare! 🙂
Pingback:Poveste de dragoste cu Olimpici şi Bloggeri | Blogul Fructelor Naive
Pingback:Tu pentru ce vei face valuri? | Anca Gîlcă - Un Român Optimist