Voi ati cunoscut persoana X?

Vă povesteam acum ceva timp cum percep eu proactivitatea într-o relație de prietenie. Tot în acea zonă se încadrează și postul de astăzi.

Mi se întâmplă des să fiu întrebată dacă nu știu ceva locuri de muncă pentru X persoană. Această persoană e, de multe ori, din cercul de prieteni. Bineînțeles că, deși nu știu joburi în acel moment, îmi rezerv cafeaua de a doua zi de dimineață pentru research, că doar vreau să îmi ajut prietenii. Și le dau link-uri, sugestii, îi invit la cafeaua de a doua zi de dimineață să îi ajut cu aplicațiile pentru posturile identificate drept potrivite pentru ei.  Dar…urmează acele momente neplăcute în care: 

  • nu primesc feedback pe ceea ce am găsit eu ca fiind potrivit pentru ei. Știți, un mail/mesaj în genul: “Am citit, voi analiza în detaliu mâine ca să îmi dau seama pentru ce job sunt potrivit”. Așa că eu întreb când văd acea persoană dacă a primit mailul meu cu ofertele de joburi și primesc un răspuns penibil: “Aaaa, da! Mulțumesc!”. A citit mailul meu de fapt sau a dat click pe vreun link de acolo? Cine știe…
  • persoana X citește mailul meu și chiar dă feedback pe fiecare job. Dau să mă bucur însă văd că sunt replici de genul: “Eee, salariu prea mic aici!”, “Nu îmi place zona în care e biroul!”, “Nu îmi place că ar trebui să mă agit prea mult, și facultate și job. Eu vreau ceva mai simplu de atât!”. Cum ar zice mama mea, să stăm strâmb și să judecăm drept: de luni de zile te plângi la cine apuci că nu ai bani și ai datorii, că îți cauți job însă nu găsești. Când îți vin ofertele de job pe tavă tu le tratezi cu superficialitate. Vrei sau nu să muncești? 
  • eu sunt entuziasmată că am găsit trei joburi care par a fi perfecte pentru persoana X și dau de veste. Primesc replici care efectiv mă determină să fac o criză: “Da, am să văd eu!”, “Hmm, am să uit!”. Sunt acele replici care te fac să simți că ai încercat degeaba să îi dai o mână de ajutor că oricum nu se va obosi să profite de ea ci va aștepta să îi cadă ceva din cer, o ofertă de job irezistibilă. 

Îmi povestea Mădălina că în perioada în care și-a căutat burse peste hotare tot primea întrebări de la prieteni dacă nu cumva știe ceva oportunități de studiu peste hotare care să fie ieftine. Bineînțeles că Mădălina le scria repede mail cu link-uri către diverse burse. Apoi, venea (cică) feedback-ul: “E prea complicat să aplic, universitatea vrea și scrisoare de intenție”, “Sunt prea multe documente de adăugat la dosar”. 

Amice care te identifici cu persoana X descrisă mai sus, data viitoare când ceri ajutor în stânga și în drepta gândește-te dacă chiar ai nevoie de el, dacă chiar vrei sau ai chef să îl primești, dacă ești capabil să le spui un “Mulțumesc!” sincer celor care s-au străduit pentru tine și dacă a doua oară când îl vei cere va mai sări cineva pentru tine. 

Sursa Foto

  1. Pingback:De unde te poti informa daca esti interesat de proiecte si traininguri? | Anca Gîlcă - Un Român Optimist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.