Tema pentru angajatori

Pentru un interviu de angajare nu trebuie să se pregătescă doar candidații, ci și recruterii. Dacă participanții la interviu își pregătesc Cv-ul și își stăpânesc emoțiile (sau cel puțin încearcă), recruterul se pregătește pentru a întâmpina, cunoaște, încuraja toți participanții. Ca recruter cunoști într-o campanie de recrutare oameni care au povești diferite, care te bucură, te provoacă sau chiar te revoltă. 

Cert este că la final de campanie de recrutare trebuie să îi tratezi pe toți în egală măsură și să îți faci tema. Din punctul meu de vedere (un punct de vedere al unui novice în ale recrutării), tema aceasta are un punct central: feedback-ul. 

Cu toții am avut acea perioadă din viața noastră în care aplicam pentru joburi. Asta era activitatea noastră principală. În naivitatea noastră, făceam calcule și ne păcăleam că dacă am aplicat azi la 15 joburi mâine ar trebui să mă sune măcar 10 dintre aceștia să ne cheme la interviu. [Să fie clar: aici vorbesc despre acei oameni care aplicau la posturi pentru care se potriveau și nu despre acei oameni care aplică la joburi de dragul click-ului]. De fapt, nimeni nu ne anunța măcar că a primit aplicația noastră și că într-o anumită perioadă de timp vom primi un răspuns. 

Astfel că, desfășurătorul temei angajatorului arată cam așa, în viziunea mea: 

 • Anunță fiecare candidat la postul scos de tine că ai primit aplicația lui și în ziua X îl vei contacta dacă a fost selectat pentru interviu. Știu, vei spune că primești sute de aplicații. În acest caz, poate ar trebui să îți reselectezi canalele prin care anunți că recrutezi și, totodată, să rezervi mai mult timp procesului de recrutare. Sunt candidați care muncesc serios la aplicația pentru jobul tău și aceștia merită măcar un semn cum că ai primit aplicația lor și că o vei băga în seamă. Mai sunt și candidați care nu merită nici măcar să le deschizi Cv-ul, îți dai seama de asta din mailul care ți-l trimit. În cazul lor, cred că merită să respiri, să îți păstrezi profesionalismul și să le răspunzi totuși, cu aceeași eleganță cu care le-ai răspuns și celorlalți. 
 • După fiecare interviu încearcă să oferi feedback candidaților. Frustrarea cea mai des întâlnită: niciun angajator nu spune candidaților dacă au fost aleși sau nu și dacă nu au fost aleși care este motivul. Să îți iei notițe despre fiecare persoană care vine la interviu este o activitate mâncătoare de timp însă e o activitate care îți va aduce aprecierea multor candidați. Am văzut cum li se însenina chipul când le spuneam: “Voi reveni mâine cu un răspuns fie că e pozitiv fie că e negativ. Totodată, dacă răspunsul meu pentru tine va fi unul negativ îți voi spune de ce”. 

E drept că sunt candidați care nu te fac să zici decât “De ce Dumnezeu a aplicat pentru acest post?” după ce se termină interviu însă și ei merită o explicație. 

Mai e și reversul medaliei aici. Unii oameni nu știu să primească feedback deși ei îl cer sau se bucură atunci când aud că îl vor primi. Acești oameni te vor face să te simți ca cineva care le face rău în mod intenționat și te vor face să te întrebi “Cine m-a pus să le dau eu feedback tuturor? De ce oare le-am promis așa ceva?”. Dar ce să faci? Orice pădure are uscăciuni așa că printre candidați care îți vor zice la telefon că sunt conștienți că feedback-ul tău este îndreptățit vei găsi și oameni care o vor face pe deștepții și îți vor ține teorii. Poate ar fi bine ca atunci când merg la un interviu candidații să se aștepte totuși și la un răspuns negativ deși lor li se pare că totul a decurs ca pe roate. 

În calitate de recruter, am ales să urmez pașii expuși mai sus. Uneori m-am bucurat și de cele mai multe ori am regretat.

M-am bucurat atunci când am oferit veștile bune viitorilor colaboratori și simțeam o dată cu ei fericirea momentului. Am regretat de fiecare dată când am sunat și am oferit acel feedback pomenit anterior. Dar a meritat, a meritat pentru că o dată cu  toți candidații am învățat și eu.  

Sursa Foto

 1. MunteanUK says:

  Foarte frumos ce ai scris aici, dar cred că nu se găseşte decât într-o ‘lume mai bună’ la care, poate, visezi. Dar în niciun caz nu există în lumea cu care am eu de-a face 🙁

  Replici politicoase la aplicaţii am mai primit, anunţând un calendar al procesării şi, eventual, o dată după care să ştiu că niciun răspuns va echivala cu o neselectare.

  La fel, şi refuzuri foarte politicoase am mai primit, uneori care te ţineau ‘în suspans’ pentru că nu erau formulate în corpul e-mailului, ci într-un document ataşat.

  Cu toate acestea, feedback veritabil (care să îţi indice măcar parţial ce nu ai făcut bine, ce aptitudini îţi lipsesc, ce aspecte ar trebui să ţi le mai ‘şlefuieşti’, ce calităţi or fi avut contracadidaţii) nu am întâlnit…

  Formulări de genul “Am analizat cu atenţie foarte buna dvs aplicaţie, dar trebuie să vă comunicăm că de fata aceasta nu o vom lua în considerare pentru următoarea etapă a procesului de recrutare…” sunt, ce-i drept, politicoase, dar nu te ajută prea mult.

  Felicitări că ţi-ai făcur răgaz să oferi feedback!

  Cred că aş aplica pentru un job la care să fii recrutor – dacă se şi potriveşte profilului meu, măcar în proporţie de 60%, ca să am o minimă şansă – doar ca să văd cum este să primeşti un feedback cu bună-credinţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.