De cate ori gandesti inainte sa vorbesti?

Vorba aceea conform căreia trebuie să gândești de două ori înainte de a deschide gura tare bună mai e! Bineînțeles, e bună când oamenii chiar fac asta! Mai e și vorba conform căreia “Am răspuns fără să stau pe gânduri!”. Înțeleg că răspunzi în doi timpi și trei mișcări (sau fără să te gândești măcar o dată) când e vorba de ceva de bine, de ceva care te entuziasmează. Dar să nu gândești măcar o dată înainte de a judeca un popor după greșeala făcută de un om mi se pare lipsă de bun simț! 

Știi ce mă dezamăgește cel mai tare? Că ajung să aud comentarii discriminatorii de la persoane pe care le respect, chiar admir. De fapt, le admiram. M-am învățat cu comentariile despre orașul meu natal că doar le-am auzit în primul an de facultate (și nu numai) de nu mă mai mira nimic. Da, Vasluiul e acel oraș din Moldova despre care cei din Timișoara și Cluj nu au auzit. Da, Vasluiul e acel oraș din Moldova care are doar două străzi și despre care se mai aude că nu are parte de apă curentă și chiar electricitate. Am auzit aceste cuvinte și multe altele. Să judeci un om după orașul din care provine parcă mai înghit și parcă am răbdare să explic cu diplomație că nu e chiar așa cum ai auzit tu până acum. 

Dar ce faci când judeci o întreagă regiune din țară după ceea ce vezi la televizor sau după ceea ce a mai ajuns la urechile tale până acum? Și mai adaug un ingredient important la această dezamăgire: ce faci când judeci o întreagă regiune care pe tine te admiră, te citește pentru că, vezi Doamne, tu ești un soi de persoană publică? Dezamăgirea față de persoana care întrunește rețeta descrisă în ultimele două rânduri m-a făcut doar să tac și să privesc îndelung cum un om de la care credeam că am ce învăța a spus despre moldoveni că sunt nespălați, lipsiți de educație și multe altele. Cu mine de față. Ba chiar se mai și uita la mine încercând să mă convingă că are dreptate. Să mai zic în acel moment că numele meu este Anca Gîlcă, sunt crescută în Vaslui și locuiesc în Iași de cinci ani? De ce să mai zic? Oare ar fi folosit la spargerea vreunui stereotip? Mă îndoiesc. Dacă de-a lungul vieții tu întâlnești un om dintr-un oraș sau dintr-o regiune care te-a făcut să ai un gust amar apoi ce faci, le pui ștampila în frunte tuturor celor pe care îi vei cunoaște și au origini acolo sau locuiesc acolo? 

Nu e prima dată când mă aflu într-un loc și aud: “Ce, e din Vaslui aia? Pfoai, numai nenorociți, proști, analfabeți sunt aștia din Vaslui” sau “Au venit moldovenii proști la București”, moment în care zâmbesc și spun “Regret să te dezamăgesc însă eu sunt din Vaslui/Moldova”. Bineînteles că persoana respectivă se înroșește și începe să caute scuze penibile. Ei bine, aseară nu am avut puterea și motivația să mai dau replică. O persoană de vârsta a doua care se presupune că a văzut destule la viața ei și încă se lasă ghidată de stereotipuri în judecarea unei regiuni din țară clar nu mai are vindecare. 

Dragi prieteni, amici, persoane care mă căutați pe Google, citiți bine: Sunt din Moldova și aici am cunoscut și bune și rele, ca PESTE TOT în țara asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.