Aplicatia pentru job este importanta!

În perioada aceasta mă ocup de procesul de recrutare pentru proiectul la care lucrez de peste doi ani. Am făcut frumușel un anunț de recrutare în care am scris ce ne dorim de la noii colegi, ce vor avea de făcut dacă vor fi colegii noștri și ce au de făcut dacă vor să aplice. 

Revizuind partea aceasta nu reușesc să îmi dau seama de ce primesc mailuri care nu îndeplinesc minimele condiții cerute. Cu liniuță despre câteva aspecte care contează când aplici pentru un job: 

 • dacă angajatorul cere CV și scrisoare de intenție atunci așa trimite și tu. Nu de puține ori, am primit doar CV (culmea, nici măcar un salut nu era trecut în corpul mailului). Probabil că se merge pe ideea: o să citească recruterul CV-ul meu și o să fie atât de impresionat încât nu o să mai vrea și scrisoare de intenție. Ei, prostii! Cine mi-a dat mail doar cu CV a primit înapoi de la mine un e-mail cu rugămintea de a trimite și scrisoarea de intenție. Ca să ne lămurim: din punctul meu de vedere, scrisoarea de intenție arată minimul tău efort de a aplica la acest job pentru că trebuie să o personalizezi. Da, să trimiți doar CV e extrem de simplu că doar îl ai salvat în PC și îl trimiți la foc automat. 
 • adresa de e-mail zice foarte multe despre aplicant. Ce să cred eu despre o persoană care aplică pentru un job cu o adresă de e-mail în genul yupppyyyy_yuppppy@yahoo.com? Aa, și tot aplicantul e cel victimizat: “nu mi-au răspuns cei de la resurse umane nici măcar să îmi confirme că mi-au primit Cv-ul!”. Off, uneori îți vine să răspunzi unui om exact așa cum ți se adresează. 
 • găsești în anunțurile de recrutare o adresă de e-mail la care trimiți aplicația ta sau poți să adresezi întrebări. Aș zice “întrebări de bun simț”. Dacă tu îmi dai e-mail și mă întrebi doar “e job plătit? care e salariul?” atunci clar ai pornit cu piciorul stâng. Un angajator caută oameni pasionați și motivați (nu doar de bani). Din experiența mea personală, despre bani se discută la interviul face-to-face, nu la o primă citire a anunțului de recrutare. 
 • citește cu atenție job description și nu aplica doar pentru că sună fain tare denumirea jobului. Caz concret: eu caut colegi prezentatori pentru programul de consiliere EDMUNDO. La campania de recrutare de anul trecut am primit o aplicație în care o domnișoară îmi scria cu patos că ea mereu și-a dorit să lucreze în televiziune și chiar are experiență 8 luni ca prezentator meteo. Dacă ar fi lecturat măcar pe diagonală job description ar fi realizat că eu caut speakeri, nu prezentatori TV. 

Nu sunt specialist în resurse umane și ceea ce am notat în rândurile de mai sus poate nu se aplică pentru toate companiile/joburile. Am scris ceea ce am învățat din experiența mea. 

Spor la aplicat și succes la interviuri!

 1. Roxana says:

  Salut,

  Dragut ca le cereai scrisoarea de intentie, daca lipsea. Eu caut job de luna trecuta, si am trimis ceva mail-uri, insa nu am primit nici un feedback. Nici macar un e-mail inapoi cu “Nu”.
  Ciudat se comunica dinspre recrutor catre aplicanti.

  Numai bine,

 2. Pingback:Ma repet: aplicatia pentru un job este cea mai importanta! | Anca Gîlcă - Un Român Optimist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.