Multicolor. Ziua 7 – Romania.

Festivalul de film şi muzică în aer liber s-a terminat aseară cu România. 

Începând cu ora 20.00 s-au adunat ieşeni de toate vârstele pe esplanda Casei de Cultură “Mihai Ursachi” pentru a urmări programul artistic realizat de Asociaţia Asirys SuperTineri din Târgu Frumos. Am avut ocazia să o revăd pe Mihaela, coordonatoarea asociaţiei, care a schimbat vieţile multor tineri din Târgu Frumos şi Paşcani. Dacă ar fi să o propun pentru titlul de “cetăţean model pentru o comunitate” cu siguranţă aş face-o din toată inima!

La câteva minute după ora 21.00, Lucian şi Oana, prezentatorii Festivalului Multicolor, au făcut introducerea: vom urmări Loverboy, în regia lui Cătălin Mitulescu, film interzis copiilor sub 15 ani. 

Film cu un scenariu îndrăzneţ, cu cadre şi mai indrăzneţe a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, Festivalul International de Film de la Stockholm, Cannes. Ada Condeescu, tânăra care joacă rolul lui Veli, a primit premiul pentru cea mai bună actriţa la Sarajevo. Părerea mea, a jucat foarte bine Ada şi clar a avut mult, dar foarte mult, curaj să accepte acest rol! 

Loverboy  ne-a arătat povestea unui tânăr de doar 20 ani care seduce fete pentru a le “inmâna” unei reţele de prostituţie. Luca, interpretat de George Piştereanu care a jucat şi în Eu când vreau să fluier, fluier, se îndrăgosteşte de Veli şi amână momentul “predării” acesteia. De fapt, nici nu vroia ca ea să fie prostituată ci dorea să îşi construiască viaţa alături de ea. 

După cum probabil bănuiţi, tatăl lui Veli vine în recuperarea acesteia de la Luca, considerat vagabond, însă nu are succes pentru că şi Veli se îndrăgostise. 

Planul lor în care vor fi fericiţi se schimbă în momentul în care Luca trebuie să innapoieze bani. Veli se oferă să îl ajute…devenind prostituată. Nu degeaba spunea mama mea că prima dragoste îţi ia minţile, nu? “Prima dragoste nu a fost niciodată mai periculoasă” este parte din prezentarea filmului, o parte care descrie întocmai ideea principală a scenariului şi, totodată, un pericol real cu care se confruntă România. În mod special România comunităţilor sărace. 

Deşi, din punctul meu de vedere, scenariul putea fi ceva mai antrenant recomand vizionarea filmului, cu multă răbdare. Cei doi actori, în mod special Ada Condeescu, au jucat în scene care pe mine m-au determinat să pun capul în pământ însă sunt scene care pot deveni parte din realitatea oricărei adolescente. 

Festivalul Multicolor s-a încheiat 🙂 Felicitări organizatorilor şi sperăm să ne vedem, scriem şi citim şi la anul, la cea de a saşea ediţie!

Tot azi voi reveni cu câteva notiţe despre cum a fost pentru mine experienţa aceasta de “blogger oficial”.

CategoriesEvenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.