Multicolor. Ziua 6 – Spania.

Filmul de aseară din cadrul Festivalului Multicolor m-a întristat puţin. Deşi am privit un film spaniol al anilor ’90 aveam senzaţia că văd povestea României a anilor de acum, povestea oamenilor din oraşele mici. 

Intitulat  Los lunes al sol  şi tradus Lunea, la soare  în limba română am avut senzaţia că voi urmări o comedie cu câţiva bărbaţi care au rămas fără servici şi îşi cam duc zilele într-un bar din colţul străzii cât timp sunt soţiile la servici. N-a fost aşa. Aseară am văzut o dramă. De fapt, relatarea perfectă a vieţii românilor de rând care rămân fără servici, au o familie şi o casă de întreţinut. Cei cinci bărbaţi care au ocupat rolurile principale se străduiesc să facă rost de bani prin căi legale, adică să îşi găsească un loc de muncă chiar şi în oraşele alăturate. 

Pe unul dintre protagonişti îl vedem şi într-un moment de cumpănă al orgoliului său masculin: doar soţia lucrează, ea aduce banii, bani care nu ajung pentru plata datoriilor aşa că decid împreună să facă un împrumut pentru nevoi personale. La bancă sunt cerute doar actele “subiectului activ”, adică al soţiei care aduce banii în casă, semnează doar ea. Puterea de decizie era doar în mâna ei. Deşi angajatul băncii l-a tratat normal pe personajul nostru acesta a făcut o criză de nervi. 

La fel îi vedem şi pe ceilalţi patru bărbaţi: cu dorinţa uriaşă de a găsi un loc de muncă, cu gândul că ce vor spune soţiile dacă nici azi nu a fost cu noroc, cu un pahar de alcool la barul din colţ. 

Mi-a plăcut mult că scenaristul a ţinut cont de ceea ce a unit familiile, sărace cum sunt ele: dragostea. Unul dintre cei cinci bărbaţi protagonişti îi dăruieşte soţiei o pereche de pantofi, îi şopteşte că îi pare rău pentru criza de nervi de la bancă şi îi arată că ă apreciază ca femeie. 

Într-o lume în care oamenii fug după un loc de muncă, socotelile care ştiu să le facă cel mai bine sunt cele ale datoriilor lunare şi zâmbetul e o raritate e nevoie să nu se uite că o familie s-a format datorită dragostei. 

 Los lunes al sol este o lecţie de viaţă pentru toată lumea, indiferent de statut social, venitur lunare, oraşul în care trăim sau din care provenim. 

CategoriesEvenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.