Multicolor. Ziua 5 – Franta.

Festivalul Multicolor a ajuns la seara cu numărul cinci. Filmul de aseară, Les bureaux de Dieu (Birourile lui Dumnezeu), a fost un documentar francez care a pus punctul pe multe I-uri din ce am învăţat eu în cei (acuşi) nouă ani de voluntariat în Fundaţia Tineri pentru Tineri. 

În cele 122 min de film, curajoşii care au rămas până la final, au descoperit sau au fost convinşi de importanţa cabinetelor de planificare familială pentru tineri. Acesta este locul în care am putut vedea cum adolescenţii (şi nu numai) merg pentru a discuta despre sex, metode contraceptive, încrederea în cuplu, avort, diferenţele de cultură care influenţează deciziile unui cuplu, relaţia cu părinţii. Nu e o surpriză pentru niciunul dintre noi că sunt prea mulţi tinerii care nu discută cu părinţii despre educaţia sexuală şi, la o vârstă mult prea timpurie, mama se trezeşte că fiica îi spune că va fi, la rândul ei, mamă. De aici încep discuţiile neplăcute, certurile, exprimarea dezamăgirii. Abia după ce lucrurile se calmează puţin mama şi fiica merg la cabinetul de planning familial pentru a discuta despre tema tabu “avort sau nu”. 

Foarte important de menţionat: la cabinetul de planning familial nu le va spune nimeni tinerilor ce trebuie să facă: dacă să îşi înceapă viaţa sexuală, dacă să folosească prezervativ, dacă să ia pilule, dacă să facă avort. Aşa cum a fost foarte bine reprezentat şi in Les bureaux de Dieu,  personalul de la cabinetele de planificare familială ascultă şi întreabă pentru a ajuta persoana în cauză să ia decizia pe care o simte ca fiind cea corectă.

Recomand cadrelor didactice să difuzeze acest film la orele de dirigenţie sau psihologie la clasele de liceu. Scenariul descrie foarte bine multiplele situaţii prin care poate trece un adolescent din cauza deciziilor cu privire la viaţa sexuală.

CategoriesEvenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1

min
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.