Multicolor. Ziua 2 – Marea Britanie.

Seara cu numărul doi a Festivalului Multicolor începe. Da, şi în această seară ploaia ne-a pus gând rău dar nu ne-am lăsat intimidaţi! Suntem în sală, pregătiţi să urmărim Going for Green, un documentar care prezintă povestea Parcului Olimpic din Londra. Atât eu, cât şi Dragoş privim seara UK ca pe o provocare pentru că filmul ne va întâmpina cu ceva detalii tehnice.

Start film, ne citim mai târziu!

Later edit, after movie: A fost grozav! Mai grozav decât m-am aşteptat! Nu mi-am dat seama cum a trecut o oră!

Oamenii ăia sunt nebuni! Când au primit vestea că Jocurile Olimpice se vor desfăşura în 2012 la Londra nu doar s-au bucurat ci au venit cu o propunere către Comitetul Olimpic Internaţional: să organizeze o olimpiadă sustenabilă. Astfel, se va păstra o tradiţie a jocurilor olimpice.

Au intitulat acest proiect grandios Going for green – Britain’s 2012 Dream pentru că şi-au propus să lucreze cu economie şi să protejeze mediul înconjurător. Aşadar, au decis să construiască Parcul Olimpic pe un teren abandonat, au demolat 220 de clădiri cu atâta grijă încât au reuşit să recupereze 90% din materiale. Pe parcursului perioadei de lucru au întâmpinat foarte multe provocări însă, din punctul meu de vedere, “cea mai cea” e reprezentată de contaminarea solului. După ce au demolat clădirile au descoperit că pământul din acea zonă era contaminat din cauza vechilor fabrici aşa că au decis să îl decontamineze. Au reuşit: 2 milioane de tone de pământ au fost decontaminate!

Arhitecţi, ingineri specializaţi pe diverse ramuri, manageri de proiect au lucrat încontinuu şi au tratat lucrul la Parcul Olimpic ca pe o provocare ce o primeşti o dată în viaţă şi s-a văzut! Soluţiile aduse pentru a crea o olimpiadă sustenabilă au fost creative şi, după cum am putut vedea în documentar, multe dintre ele au fost implementate în premieră.

Au fost mai mult decât inspiraţi britanicii: vor scrie o filă extrem de importantă în istoria jocurilor olimpice. Au ştiut asta aşa că au lucrat impecabil la Parcul Olimpic şi au făcut un documentar pentru a ne arăta şi nouă de la început şi până la sfârşit ce au făcut. Ei au lucrat ani de zile, noi ne minunăm în 60 min.

 Jocurile Olimpice de vară din 2012 se vor desfăşura în perioada 27 iulie – 12 august, iar Londra devine primul oraş din istoria modernă care organizează JO pentru a treia oară şi se pare că şi-au jucat partea foarte bine: o olimpiadă sustenabilă.

Citiţi şi vedeţi aici mai multe despre Olympic Park. Play your part!

CategoriesEvenimente
 1. T&T says:

  Cum-necum m-am trezit si eu in sala aseara pentru ca am avut curiozitatea de a vedea traileru’. Si nu mi-a parut rau deloc avand in vedere educatia mea de factura tehnica.
  Pe langa realizari in timp record ale britanicilor, m-au impresionat provocarile,ideile, problemele, solutiile, motivatia si disponibilitatea celor de acolo de a munci 7 zile pe saptamana, 12 ore pe zi! O excelenta pledoarie pentru ce inseamna Project Management!
  “Ai nostri” s-au chinuit 3 ani sa faca un stadion! Iar in oras de cateva luni se chinuie sa ingroape niste cabluri, sa paveze cateva trotuare si sa faca un pasaj de 180m. Britanicii au construit 6 km (!!) de tunel pentru devierea unor utilitati. Si mi-aduc aminte si despre un tunel CFR de la Hirlau (vreo 100m) care e inceput de vreo 25 de ani si nu e gata nici azi. Si exemplele ar putea continua la nesfarsit, numai ca e aproape blasfemie sa pui in balanta cele doua culturi!
  Ma repet, inginer fiind am perceput filmul ca pe o lectie. Altii au preferat sa paraseasca sala inainte de final pentru ca, nu-i asa? au crezut ca e un film SF, fantezist.
  Nu-i condamn neaparat, foarte posibil sa fi facut si eu la fel in fata unui subiect care nu mi-ar fi adus nici un plus de valoare.
  Numai ca e pacat de munca si efortul organizatorilor….un plus pentru atentia fata de participanti!

  1. Într-adevăr, documentarul este o lecţie extraordinară despre ce înseamnă curajul de a construi lucruri măreţe. Într-adevăr, din punctul ăsta de vedere, cele două culturi nu se pot compara, dar avem şi noi frumuseţile noastre.

   Cât despre cei care au plecat din sală înainte de final, într-adevăr nu pot fi condamnaţi pentru că, după cum spuneai şi tu, fiecare îşi defineşte propriul set de valori.

   Pe final, îţi mulţumesc pentru apreciere în numele întregii echipe multicolore!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.