“Numai atunci cand vom pune mai putin accent pe politic si pe moneda produsa din nimic vom putea prospera cu adevarat”

Prin natura meseriei sale, Cristian Păun încurajează tinerii din România să se dezvolte pe domenii ca economie şi antreprenoriat. Cunoaşte foarte bine sistemele de finanţare publică şi privată aşa că a devenit consultant financiar asociat în cadrul GEA Consulting & Strategy.

Anul trecut a participat la Conferinta Finanţare.ro în calitate de speaker şi pentru că este de părere că evenimentele de acest tip „au dat o mână de ajutor şi au oferit noi perspective pentru toţi cei interesaţi cu adevarat de economia care contează” a ales să fie şi în acest an pe podiumul specialiştilor.

A.G: Sunteţi conferenţiar al Academiei de Studii Economice de 14 ani şi aţi putut lua pulsul tinerilor pe parcursul acestui timp. Care este acum părerea lor cu privire la ideea de a manageria propria afacere sau de a lucra pe proiecte cu finanţare?

Cristian Păun: Din păcate, dorinţa aceasta de a prospera sănătos este tot mai redusă. Studenţii nici măcar nu încearcă să investească o sumă de bani pe pieţele de capital, având astăzi posibilităţi foarte mari de a se conecta cu orice bursă de valori din Europa sau din lume chiar. Forma cea mai simplă de a îţi deschide o afacere este plasamentul pe piaţa de capital. Poţi să devii proprietar pe o parte dintr-o afacere din orice domeniu fără a trece prin eforturile de a înregistra afacerea. La fel de uşor poţi să scapi de ea. De ce se întâmplă acest lucru? Foarte simplu: suntem prea săraci şi sărăciţi de un stat lacom şi ineficient complet întors cu spatele la nevoile noastre reale. Acest intervenţionism masiv în economie a produs şi continuă să producă în Romania antreprenori politici (cei care se îmbogăţesc impunându-ne tot felul de taxe absurde pe care apoi să le distribuie politic întru folosul şi profitul lor) şi antreprenori monetari (cei care se îmbogăţesc din producţia de bani din nimic) care cu toţii îi sufocă încetul cu încetul pe antreprenorii autentici. Haosul intervenţionist în care trăim şi lipsa de libertate economică taie orice şansă tinerilor care doresc să prospere în această ţară. Entuziasmul de a îţi deschide o afacere s-a înmuiat şi el semnificativ având în vedere cât de uşor poţi prospera politic sau monetar şi cât de dificil e să prosperi printr-un proiect antreprenorial autentic în această ţar. Cei mai multi studenti buni (cei care conteaza) se gandesc sa plece definitiv din tara, initial cu o bursa de studiu în strainatate. Pierdem absurd resurse investite in resursa umana pe care altii apoi o folosesc, desi noi suntem cei care am platit initial pentru ea. Sunt foarte putine exemple de succes în Romania in care regasim antreprenori autentici care sa nu caute succesul dintr-o relatie preferentiala cu statul.

A.G.: Ce planuri de pregatire profesionala ar trebui sa aiba in vedere o persoana care ar dori sa aiba o cariera in proiectele/programele cu finantare europeana?

Cristian Paun: In primul rand, trebuie sa aiba un minim de pregatire in materie de economie. Oricine doreste sa initieze o afacere sau doreste sa dezvolte una (indiferent de surse de finantare existenta) trebuie sa cunoasca factorii care influenteaza bunul mers al acesteia. Este imposibil sa faci calcule antreprenoriale si sa transformi in cifre un plan de afaceri sau o idee de afacere fara sa ai habar cum sa faci lucrul acesta. Chiar si apelarea la un consultant financiar nu rezolva problema pentru ca tu ca iniţiator al proiectului trebuie sa intelegi ce sta in spatele oricarei propuneri de proiect. Pentru cei care doresc sa activeze in pozitia de consultant (financiar, economic) recomandarea este similara si merge chiar mai mult catre aprofundarea teoriilor. Teoria economica nu e nici simpla si nici usor de asimilat daca vrei sa faci performanta. Teoria economica este esentiala in a elabora un plan de marketing, un plan de finantare, in a intelege comportamentul pietei, in a intelege rolul concurentilor pe piata sau in a intelege constrangerile la care este supusa o afacere. Cei care folosesc impropriu dictonul „teoria ca teoria dar practica ne omoara” fie nu stiu suficient teoria si atunci le e mai simplu sa o blameze, fie ceea ce isi propun prin „practica” pe care o tintesc este una prea banala si lipsita de continut in final. In calitate de consultant financiar pot sa spun ca intotdeauna intrebarile pe care mi le-am pus cu privire la o situatie sau alta si-au regasit răspunsul in carti si in teorie. 

A.G.: Anul trecut ati vorbit in cadrul Conferintei Finantare.ro de la Iasi despre specificul finantarii sectorului IMM in Romania. Care sunt noutatile anului din acest punct de vedere?

Cristian Paun: Nu foarte mari schimbari. In continuare singura sursa de finantare fundamentala pentru un IMM ramane banca (lasand la o parte capitalul de pornire – seed capital). Statul nu e o solutie, orice subventie sau orice „ajutor” de tipul fondurilor de garantare nu sunt decat pilule otravite care mai devreme sau mai tarziu isi vor arata „roadele”. In finantarea IMM-urilor din Romania lipseste, in primul rand, perspectiva pietei. Adica orice afacere se finantează mult mai usor atunci cand exista o piata care poate cumpara si este interesata de produsele pe care IMM-ul le realizeaza. Ori cum in Romania mediul de afaceri a fost puternic lovit de cresterea de TVA pe care ne incapatanam sa o mentinem in continuare foarte sus prin comparatie cu realitatea economica, nu avem cum sa vorbim de usurinta in dezvoltarea si finantarea sectorului IMM. Nici nu are sens pana la urma sa te împrumuti si sa te dezvolti pentru o piata tinuta voit in categoria celor din lumea a treia. O alta problema este ca foarte putine IMM-uri din Romania sunt inovative cu adevarat. Atunci cand produci doar cherestea (de exemplu) si nu ai abilitatea antreprenoriala de a inova mai mult de atat nici sursele de finantare nu pot fi foarte diversificate. Mai mult, sectorul financiar din Romania este si el foarte prost setat: bancile care sunt foarte privilegiate in raport cu statul (acei antreprenori monetari de care vorbeam) au o pozitie de monopol in finantarea IMM-urilor si a oricarei afaceri in general. Saracia, dar si conditiile precare ale pietei, fac ca investitori institutionali de tipul fonduri cu capital de risc, fonduri private investitii, business-angels, fonduri de pensii sa nu se dezvolte foarte tare si nici sa caute implicarea in ideile de afaceri pe care unii inca le mai au si inca se incapataneaza sa le puna pe piata. Inchei si cu un alt lucru: mentalitatea multor antreprenori din Romania care continua sa creada ca pot de unii singuri sa concureze afaceri deja mature (chiar venite din afara). In acest caz, frica de a implica si pe altii in afacerea ta isi spune cuvantul. Evident ca sunt si probleme de cunoastere a pietei si a produselor de finantare destinate IMM-urilor.

A.G.: Sunt foarte multe discutii despre IMM-uri si start-up-uri, unii oameni de afaceri afirmand ca doar asa va prospera Romania din punct de vedere financiar. Ce parere aveti?

Cristian Paun: Intr-o economie de PIATA singurul mod de a prospera este si trebuie sa ramana comportamentul de a crea ceva de valoare si util pentru consumatorii care, interesati de acel produs, vor dori sa il cumpere. Trebuie sa intelegem o lege fundamentala a economiei de piata (a fost enuntata cu cateva sute de ani inainte de Say): inainte de a putea noi insine sa ne transformam in consumatori de orice, trebuie sa producem ceva vandabil pieţei. Antreprenorii autentici trebuie sa fie lasati in pace si sa nu mai fie agresati si sufocati de antreprenorii politici (care isi transfera in buzunarul lor profituri fara a produce ceva in prealabil incalcand legea lui Say) si antreprenorii monetari (care isi tiparesc singuri profiturile pe care si le doresc neproducand nici ei nimic). Numai atunci cand vom pune mai putin accent pe politic si pe moneda produsa din nimic vom putea prospera cu adevarat.

A.G.: In calitate de activist in domeniul consultantei financiare pe diferite proiecte dezvoltate cu finantare privata sau publica (europeana) si, totodata, speaker al editiei de anul trecut a Conferintei Finantare.ro, de ce considerati ca e utila participarea la forumul national de management de proiect, finantari si investitii?

Cristian Paun: Din multe motive: in primul rand, pentru ca este o buna ocazie pentru a schimba idei de valoare si pentru a comunica intr-un mediu formal anumite lucruri absolut necesare pentru a impinge lucrurile inainte. In al doilea rand, astfel de intalniri produc relatiile si conexiunile necesare in orice economie. Expertiza pe care o avem poate fi folositoare altora dupa cum si expertiza altora poate fi la fel de utila pentru noi. Schimbul de contacte poate produce ulterior o sumedenie de lucruri bune. In al treilea rând, comunitatea pe care incearca sa o dezvolte aceasta conferinta este una aparte si apropiata de pregatirea academica pe care o am. Oriunde in lume au loc astfel de manifestări si niciodata nu au făcut rau. Dimpotriva, au dat o mana de ajutor si au oferit noi perspective pentru toti cei interesati cu adevarat de economia care conteaza. Va incurajez sa continuati cel putin in ritmul si cu energia de pana acum. Schimbarea vine in primul rand (daca nu exclusiv) de la initiative private de acest gen.       

(Interviu realizat de Anca Gîlcă pentru Conferinţele Finanţare.ro 2012)

CategoriesInterviuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.