Modestie, unde esti?

Sunt persoane care îşi doresc chestii de la viaţă. Unele îşi doresc mai multe şi altele mai puţine. Azi scriu despre cei care îşi doresc mai multe şi chiar reuşesc să le obţină. Şi da, azi scriu despre cei care uită că, într-o zi, au plecat dintr-un punct în care erau neştiutori, emoţionaţi, stângaci, temători. 

Succesul, reuşitele în viaţă nicidecum nu trebuie să te facă să uiţi cine eşti şi, mai ales, cine sunt cei din jurul tău. Tudor Anghezi spunea că toţi oamenii de mare calitate din istoria lumii au fost oameni modeşti. Bineînţeles că modestia înseamnă altceva pentru fiecare dintre noi. Uitându-mă la mine, la cei din jurul meu, la prieteni, cunoştinţe, parteneri de lucru îmi dau seama că, pentru mine, un om de succes este şi modest dacă: 

 • îi tratează cu respect şi răbdare pe începătorii din domeniu – aşa este, tu acum ştii lucrurile astea şi ţi se par atât de uşoare! Însă ei, cei care pentru prima dată lucrează la ceva, au emoţii, nu ştiu toate informaţiile, au teamă de eşec şi fii sigur că au nevoie de tine să empatizezi şi să le arăţi, cu răbdare şi zâmbet pe buze, cum se procedează corect. 
 • punctualitatea înseamnă şi ea respect. Dacă nişte studenţi te solicită ca specialist (sau ca persoană cu ceva experienţă) în domeniu atunci nu îi lăsa să te aştepte la întâlnire mai mult decât e sfertul academic. Nu e frumos, nu e respectuos! În general, dacă ştii că vei întârzia măcar sună şi spune: “Îmi cer mii de scuze, sunt blocat în trafic şi voi întârzia jumătate de oră!”. 
 • de ce să ai pretenţii de la un grup de studenţi ca de la o firmă cu care colaborezi? Să zicem că ţii un training pentru un ONG. Ştii bine că studenţii obţin bani pentru a acoperi cheltuielile prin strângere de fonduri şi, dacă asta merge prost, chiar pun bani din buzunarul lor (de student!). Încearcă să te descurci cu materialele care ţi le pun la dispoziţie şi să îi înţelegi că atât au putut. Da, dacă fac greşeli care ţin de atitudine ai toată libertatea să le atragi atenţia însă înainte de a face asta trage aer în piept ca să fii sigur că îi vei trata cu calm, părinteşte. 
 • nu arunca vorbe răutăcioase. Fii diplomat în exprimare şi îmbracă reproşurile în cuvinte frumoase. O să îi doară mai puţin pe cei care au dat greş şi vor ţine cont de cele spuse de tine pentru că le-ai arătat că le-ai dat feedback pentru că îţi pasă de ei şi nu pentru că eşti un specialist, la o adică arogant, într-un anumit domeniu. 

Lista cu mici definiţii sau trăsături ale modestiei e deschisă. Vă invit să completaţi. Pe măsură ce veţi scrie voi updata postul.

Cele scrise reprezintă şi greşeli făcute de mine. Recunosc că punctualitatea nu este chiar punctul meu forte însă când vine vorba de discuţii pe partea profesională nu întârzii. Poate tocmai de aceea prietenii îmi mai spun că ar vrea să semneze un contract de colaborare cu mine şi asta mă va determina să nu mai întârzii când mă întâlnesc cu ei. 

Cum arată un om de succes modest?

Extras din comentarii:

 • T&T: Cum vad eu lucrurile? Poate prea simplu: un om de afaceri de succes modest este un om intelept si moderat. Cred ca e suficient.
 • Victor: A fi modest mai inseamna sa intelegi ca fiecare dintre noi este produsul tuturor influentelor societatii in care am trait. Fiecare om pe care l-am intalnit, fiecare film vazut a contribuit, cat de putin, la formarea caracterului dar si la succesul personal. Firesc este sa ajuti dupa ce ai reusit pentru a intoarce societatii valoarea primita.
 • Ovidiu: Anca , tot respectul din partea mea. Ca membru al societatii din care fac parte, societate care m-a format si ma formeaza in continuare, iti multumesc ca incerci sa faci ceva in aceasta tara prin schimbarea mentalitatii noastre. 
 1. T&T says:

  Daca as sti ca stapana site-ului nu s-ar supara pe mine, as da niste nume. Iar persoana sau persoanele cu pricina care se simt mai mult sau mai putin vizate ar trebui sa coboare din cand in cand printre muritorii de rand si sa vada, (pardon! sa faca un remember!) a ceea ce au fost, a ceea ce sunt si a perspectivelor . Atat ale lor, cat si ale celor cu care colaboreaza.
  Sefi, manageri, conducatori de echipa. Au ajuns acolo, hai sa fim idealisti, prin metode strict profesionale. Daca au sansa de a-si alege echipa atunci pot spune ca l-au apucat pe Dumnezeu de-un picior si succesul va fi garantat. Dar si aici pot avea loc discutii diverse privind subiectivismul unora dintre manageri. Dar “cum iti astern, asa dormi”, nu-i asa? Daca echipa e “la impuse” atunci trebuie sa fii unul de-al lor. Vorbesti cu ei, ii asculti, mediezi eventualele conflicte sau mai degraba te straduiesti sa previi conflictele, vorbele pe la colt, barfele si alte bisericute, deloc benefice proiectului. Aloci task-uri clare si cu termene de finalizare stricte. Daca esti suficient de istet si realizezi ca valoarea ta va fi data de suma valorilor componentilor echipei, de asemeni, sansele de reusita cresc considerabil. Dar personal, din pacate, cred ca pot numara pe degetele de la o mana asemenea oameni.
  Oamenii uita usor. Uneori ajuta, dar eu nu agreez un asemenea comportament intr-un cadru profesional si business.
  De multe ori insa n-am de ales. Am condus la randul meu mai multe proiecte de-a lungul vremurilor si am ramas in relatii foarte bune cu majoritatea colaboratorilor. Niciodata nu i-am tratat ca pe niste subalterni, ci ca prieteni, amici, coechipieri. Niciodata nu le-am permis sa-mi spuna “sefu’ ” sau “domnule X”, ci doar pe nume. Poate e o mentalitate eronata, poate prea libertina, periculoasa, chiar paguboasa, dar asa am reusit sa-mi strang oamenii in jurul meu si sa mergem mai departe. Si se potrivea cel mai bine si cu profilul meu ca om. Alta data am fost parte a unei echipe. C’est la vie! “Daca nu ai un plan al tau, altii te vor include in planurile lor”
  Din carti poti invata anumite trucuri despre business, management, etc. dar cei 7 ani de acasa nu se scriu in carti si nu pot fi invatati ulterior. Anumite abilitati sunt native si, la fel, nu te pot ajuta nici toate bibliotecile din lume.
  Intarzierile – nerecomandate, evident, daca nu devin un obicei si le anunti in timp util pot fi scuzabile.
  Aroganta – e nativa si cultivata in timp, nu scapi de ea
  Experienta – trebuie sa devina know-how pentru ceilalti, nu sa faci din ea un factor de dominare asupra celor care sunt la inceput. Poti intalni in orice moment unul care sa fie deasupra ta si poti fi tratat intr-o maniera similara. Cum te simti?
  Diplomatia – da, se poate cultiva, dar nu se potriveste cu aroganta. Un om arogant nu cred ca poate fi diplomat.
  Modestia oamenilor de success este relativa. Undeva, in suflet, se cuibareste la un moment dat o mandrie personala, care este de inteles. Si de acceptat si de respectat. Dar daca abuzezi de respectul care ti l-ai castigat cu sudoare, munca si sacrificii poti aluneca usor pe panta cealalta.
  Am batut campii destul pe-aici. Cum vad eu lucrurile? Poate prea simplu: un om de afaceri de succes modest este un om intelept si moderat. Cred ca e suficient.
  Scor : 534-572 words 😀

 2. In completarea celor scrise aici as dori sa adaug ca foarte important este si modul in care “s-a realizat” persoana respectiva. Un om muncitor va respecta intotdeauna munca, stradania altcuiva, pe cand altii o vor desconsidera.
  De asemeni a fi modest mai inseamna sa intelegi ca fiecare dintre noi este produsul tuturor influentelor societatii in care am trait. Fiecare om pe care l-am intalnit, fiecare film vazut a contribuit, cat de putin, la formarea caracterului dar si la succesul personal. Firesc este sa ajuti dupa ce ai reusit pentru a intoarce societatii valoarea primita.

 3. Ovidiu says:

  Anca , tot respectul din partea mea . Ca membru al societatii din care fac parte , societate care ma format si ma formeaza in continuare ,iti multumesc ca incerci sa faci ceva in aceasta tara prin schimbarea mentalitatii noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.