Atelierul Produselor Creative – day 2

Bogdan a transmis în direct ieri de la Atelierul Produselor Creative. Azi preiau legătura şi vă promit că mă voi strădui să povestesc ce se întâmplă astfel încât să regretaţi că nu sunteţi aici 🙂

Ne-am pregătit cu o cafea, o muzică bună, un zâmbet şi…începem. Echipele şuşotesc şi mai trag cu ochiul la Andrei Roşca, mentorul zilei. Andrei va trata cu echipele astăzi subiectul “creating value”. Să ne aşezăm frumos şi să vedem ce urmează.

10.12:  Adriana are grijă ca toată lumea să ştie ce se va întâmpla, face şi glume ca să mai destreseze echipele. Andrei Roşca face cunoştinţă cu echipele şi, mai pe scurt, spune că astăzi vom afla cum să implementăm ideile noastre astfel încât chiar să avem succes şi nu doar să credem asta.

10.14:  Hopa! Ce e ăla antreprenoriat? Echipele răspund: o iniţiativă pe care o dezvolţi. Andrei ne ajută să aflăm de ce au venit echipele la Atelierul Produselor Creative şi unii omuleţi au venit din curiozitate, alţii pentru că vor să devină antreprenori.

10.17:  Ce e greu ca antreprenor şi, totodată, ce contează? Andrei întreabă, echipele răspund:  dificil e să găseşti oamenii potriviţi şi echilibrul, dar libertatea este priceless. 

10.20: Antreprenoriatul e despre a face bani, a aduce valoare unei comunităţi, a face ceva pentru tine. Şi echipele ascultă curioase care e povestea de antreprenor a mentorului de azi: a avut mai multe iniţiative, a început mai multe proiecte, unele au reuşit, altele n-au mers şi le-a închis iar unele n-au mers dar…e încăpăţânat:)

[Îmi place că se râde 🙂 ] [Oana mă trage de mână, facem o poză şi revenim la tastat]

10.28: Andrei explică: cu firma sa, Spada, a început prin a lucra cu clienţi mici şi consideră că a fost foarte bine aşa. Pe slide văd că acum are în portofoliu clienţi precum: TUC, Rama, Nivea, Microsoft, Altex, Jacobs. 

10.30: Touche! Cea mai importantă resursă într-un business e reprezentată de oameni! Good point, Andrei! Mai mult decât atât, cele mai dificile probleme de care s-a lovit Andrei în business-urile sale au avut legătură cu oamenii aşa că, după o perioadă de timp, a realizat că e foarte important să îi cunoască şi a investit timp şi energie în asta.

10.34: “Dacă chiar vrem putem să punem pe foaie caracteristicile omului curajos însă unicitatea individului este dată de intersecţia a patru trăsături: curaj, frică, iniţiativă şi loialitate”, spune Andrei Roşca.

10.36: Ce îi face pe oameni excepţionali? Avem acces la aceleaşi resurse însă doar unii sunt excepţionali. Ei bine, Andrei zice: în mare parte, ţine de experienţele copilăriei şi apoi de deciziile pe care le iei de-a lungul vieţii. Sunt oameni care vin dintr-o zonă analitică şi care, la un moment dat, decid să îşi dezvolte partea de creativitate. Şi invers. Concluzia e că unii sunt analitici şi unii creativi, însă nu există persoana bună la amandouă. Totuşi un creativ poate să işi dezvolte partea analitică (şi vice-versa). Andrei spune că e tricky.

E vorba de a ancora nişte idei geniale, pe care nu le înţelege nimeni, în realitatea societăţii. Sănătos pentru fiecare dintre noi este să ne pese de ce vrem noi şi nu de ceea ce zice societatea. Să fie asta o altă definiţie a antreprenoriatului?

10.42: În antreprenoriat şi creativitate e vorba despre spart tipare. De reţinut, nu?

10.44: Andrei provoacă echipele: sunteţi creativi sau analitici? Unii zic că sunt creativi, alţii analitici dar sunt şi membri ai echipelor care spun că le au pe amândouă.

E important să ne dăm seama care parte este mai dezvoltată la noi – creativ vs analitic – ca să ştim pe ce parte trebuie să lucrăm. Când lucrezi în echipă ai nevoie de ambele tipuri de persoane: şi creativi şi analitici că altfel se creează un dezechilibru. Întrebări bune: ce fel de oameni aveţi în echipă? Dar ştii ce fel de persoană eşti tu?

10.48: Concluzia mini-dezbaterii: într-o echipă de antreprenori e mai bine să fie persoane analitice pentru că, în general, creativitatea este folosită. Oana, ce zici? Stai că vine ceva interesant: analiza te poate duce în direcţii greşite şi te poate face să crezi că ce spui tu e corect, nu mai ai ce învăţa pe unele direcţii. 

Ei, şi creativitatea te poate duce în direcţii greşite. Cea mai des întâlnită: un creativ crede că ideea sa e genială însă societatea nu îl înţelege. Şi da, ideea poate fi genială însă are nevoie de o chichiţă care să o ancoreze în realitatea societăţii. 

10.57: Asta îmi place – Andrei întreabă care sunt părţile creative ale proiectelor şi unde e  nevoie de analiză? Echipele justifică prin prezentarea membrilor (unii creativi, alţii analitici şi chair unii la mijloc) şi a ideii de afacere.  Mentorul îi provoacă şi pune întrebări prin care vrea să afle tot mai multe. Oare îi scoate din zona de confort?

11.09: Stăm la poveşti despre lucru în echipă. Morala: dacă ne înţelegem sau nu  cu membrii echipei e important şi ne poate determina succesul sau eşecul.

[Se pricepe Andrei! Ceva întrebări incomode pentru echipe, apoi ceva glumiţe ca să îi binedispună]

11.15: Ok, să luăm organizarea echipelor la “puricat”. Ce funcţie are fiecare, există un manager pentru fiecare echipă, le lipseşte ceva acestor echipe, de ce ar mai avea nevoie ca să fie organizaţi cum trebuie? Da, se descoperă că, probabil din prietenie şi ca să nu se supere nimeni, echipele nu şi-au numit un project manager. “Trebuie să fie cineva numit în funcţia asta şi ca să nu apară discuţii vă înţelegeţi între voi că nu e mai presus ca ceilalţi membri ai echipei”, îi sfătuieşte Andrei.

Nu-i frumos din partea mea (probabil) să scriu asta însă unii membri ai echipelor nu par prea deschişi la învăţare. Nu de asta au venit aici totuşi?

11.28: Se discută de bani şi Andrei pune întrebarea care face ca sala să zumzăie: de câţi bani aveţi nevoie pentru proiect? Să căbărâm de pe noriţorul pufos şi să dîm piept cu realitatea şi din punct de vedere financiar.

Pe ce dăm banii în afacere: oameni, promovare, calculatoare, costuri de înfiinţare a firmei, domeniu server. Asta au răspuns echipele. Andrei le dă task:  cu pixul pe hârtie calculaţi cât vă costă astea.

11.51: Jocuri de cuvinte şi multe “De ce”-uri. Andrei îi ajută pe participanţi să se cunoască mai bine, să îşi cunoască echipa, să descopere de ce vor să facă anumite lucruri în viaţă, inclusiv o afacere.

11.58: Ce legătura are un business cu siguranţa şi fericirea? Unii aleg un job full-time într-o companie pentru că vor siguranţă. Fericirea însă, de cele mai multe ori, se atinge ieşind din zona de confort. Asta caută antreprenorii: fericire.

12.06: Analiză. Andrei ne provoacă să ne întrebăm care sunt valorile noastre. Problemele apar, de obicei, când analiza se bate cap în cap cu ceea ce simţim. În acest moment, intervin valoarile întrucât decizia o vom lua în funcţie de acestea. Da, se discută de business, antreprenoriat aşa cum nu au mai făcut-o participanţii nicioadată.

12.09: Task 2 pentru echipe: “identificaţi două valori care vreţi să le ataşaţi proiectelor voastre. De ce tocmai acele două? Ce se întâmplă când un membru al echipei sau un angajat le încalcă?”

12.11: Results only work environment (ROWE). Acesta este un sistem pe care Andrei îl foloseşte şi ne explică ce înseamnă: identifică oamenii mai degrabă creativi.

De citit: Drive, de Daniel Pink. Am reţinut că acest autor a clasificat oamenii în două categorii: blue colours şi white colours. Aflăm din carte de ce.

12.17: Ajungem la motivare. Cum ne motivăm oamenii din echipă în funcţie de tipul acestora – blue colours sau white colours? Identificăm: autonomie, dezvoltare profesională şi a face. Pentru fiecare dintre noi, aceşti trei termeni reprezintă diferite lucruri.

Se discută despre lucrul de acasă, lucrul la birou, stil de management, componenţa echipei, tipuri de angajaţi, motivare, remuneraţii, şedinţe, prezentări. Andrei exemplifică şi povesteşte cum lucrează la Spada şi BookBlog.

12.22: Task 3 pentru echipe: cum vă sunt vouă de folos cele discutate mai sus în viitorul business?

13.15: SOS! SOS! Suntem tot aici, şi eu şi Oana. Am fost prinse în discuţiile despre oameni, relaţiile cu partenerii de afaceri şi angajaţii. Vine acuşi pauza de prânz şi, mai apoi, până la ora 16, echipele vor lucra pe task-urile date de Andrei.

—————————–

16.10: Am revenit din pauză. De fapt, pauza a fost doar pentru mine pentru că echipa a lucrat la buget.

Andrei a notat sumele la care au ajuns echipele. Aş zice că sumele nu sunt importante. După cum i-a întrebat şi mentorul, important este răspunsul la întrebarea: De unde faceţi rost de bani?

Se discută, echipele par să îşi piardă puţin din entuziasm. Da, în general aşa se întâmplă când pui ideea de business pe hârtie şi ajungi la capitolul bani.

Andrei Roşca sfătuieşte: dacă vreţi ca banii să vină de la un investitor atunci trebuie să îi prezentaţi acestuia mai multe “filme” ca să vadă că sunteţi capabili, că vă veţi descurca dacă ceva merge prost şi aveţi un plan B, că nu îşi va scoate măcar banii care i-a investit. Problema majoră cu investitorii e că trebuie să vadă că vă pasă, că aveţi încredere în ideea voastră de business. Nu e uşor să îl convingi să dea 40.000 euro, nu?

16.19: Întrebare pentru echipe: Cum scoateţi bani din asta? Răspunsurile sunt diverse şi destul de nesigure. E şi amuzant şi dureros: Andrei are grijă să nu descurajeze echipele dar, în acelaşi timp, să le aducă cu picioarele pe pământ şi să înţeleagă piaţa. În acelaşi timp, mentorul vrea să înţeleagă cât mai bine echipele şi ideile lor de afaceri.

16.29: Andrei trage nişte concluzii: tindem să bugetăm cazul ideal al business-ului, oricât de mult am încerca să rotunjim buget şi să şi punem în plus tot nu vom ajunge la un buget corect şi nu ne vor ajunge banii.

Manu, mentorul de sâmbătă, intervine: mai bine dă-i posibilului investitor un buget între 60.000 şi 70.000 euro. Dacă vă veţi duce la el cu o sumă fixă şi veţi vrea să îi si argumentaţi (că doar voi ştiţi că aveţi dreptate) investitorul va crede din ce în ce mai mult că greşiţi. Spre exemplu, dacă azi prezinţi bugetul în euro tu nu poţi controla cursul valutar de peste o lună şi, automat, bugetul tău va suferi modificări şi, dacă ai făcut un buget fix, vei fi influenţat.

16.40: Se dau exemple de business-uri care pentru noi par a fi business model însă nu sunt: Twitter, Instagram.

Creşterea profitului ţine mult de modelul de business făcut de iniţiatorii afacerii. Andrei zice că avem cheltuieli care variază şi nu le-am ştiut de la început aşa că bugetul realizat acum de echipe ar trebui realizat şi pentru viitor (cum ar arăta bugetul vostru peste 1 an de activitate). YNAB.com e un tool de planificare financiară numai bun pentru persoanele fizice şi business-urile mici.

16.49: Se discută acum despre valori. Echipele enumeră: încredere, transparenţă, loialitate, integritate. Ce credeţi că le spune Andrei? E o valoare faţă de echipă, faţă de client? De ce?

16.54: Bani vs respect – aţi promova un produs mediocru? Echipele se mişcă pe scaun parcă enervate de idee şi spun că dacă faci chestii proaste înseamnă că nu respecţi clienţii.

Ahhh, de-ar gândi toţi oamenii de afaceri ca echipele noastre! Totuşi, Andrei punctează bine: de cele mai multe ori nu cumpărăm produsul, ci marketingul acestuia. Corect, nu?

17.03: Timpul. Echipele sunt dispuse să sacrifice timpul personal pentru a îl investi în dezvoltarea afacerii. Mentorul întreabă: până la ce punct sunteţi dispuşi să faceţi asta? Un atlet de performanţă care mereu a exersat şi a câştigat este mulţumit că este cel mai bun însă nu e neapărat fericit.

17.34: De ce au nevoie echipele pentru a spune “Start lucru la afacere!”: bani, timp (unii au job aşa că trebuie să ia în calcul ideea de a îşi da demisia), documentare, know-how (nu au cunoştinţe de business aşa că au dorinţa să înveţe de unde, de la cineva).

Andrei aduce o întrebare: cum faci rost de know-how? Cel mai bun răspuns din sală: apucă-te să faci ceva.

17.40: Se trag concluzii. Pentru business avem nevoie de echipă şi trebuie reţinut că aceasta contează cel mai mult! Mai avem nevoie de bani, identificăm un finanţator. Iar, finanţarea va veni dacă investitorul are încredere în idee, business plan şi echipă. Avem nevoie şi de un sistem de valori pentru că orice organizaţie poartă valorile oamenilor care au fondat-o. Trebuie să şi înţelegem că perfecţiunea e ceva ce nu poţi să atingi însă trebuie să tinzi mereu spre ea!

Nu toţi vor (şi trebuie) devină antreprenori. Ba chiar unii se simt foarte bine în postura de angajaţi şi sunt foarte buni. Dar…dacă voi vă doriţi să deveniţi antreprenori atunci trebuie să porniţi de undeva. Găsiţi acel punct şi daţi-i bătăi ţinând cont de cele discutate (scrise) azi!

CategoriesEvenimente
12

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.