Networking-ul viitorilor ingineri
Săptămâna aceasta am avut ocazia să mă întâlnesc la o limonadă cu reprezentanta unui ONG care îşi doreşte să încurajeze studenţii de la Politehnică pentru a se dezvolta personal şi profesional. Ei bine, am primit confirmarea pentru ceea ce eu credeam de fapt că însemnă “bătăi de cap” pentru prietenii mei viitori ingineri.
Da, când vine vorba de întocmirea unui CV, a unei scrisori de intenţie, a unui interviu sunt “solicitată” de cunoscuţii care studiază ştiinţe exacte. La rândul meu, când mi se strică laptopul, am nevoie de ajutor cu blogul, vreau să repar ceva sau mă lovesc de o problemă tehnică sun la ei.
Totuşi, mereu i-am bătut la cap pe ai mei prieteni de la AC, Hidrotehnică, Chimie să vină la evenimentele care sunt dedicate nouă, studenţilor, şi care urmăresc să ne mai înveţe câte ceva despre networking, inteviuri de angajare, Cv-uri, internship-uri etc. Am primit refuzuri de multe ori. Şi tot de atâtea ori am auzit dezamăgiri cu privire la job-ul în domeniu, oportunităţile de angajare.
Dragi studenţi timizi de pe la toate facultăţile, trebuie să scoateţi căpuşorul din cărţi, cameră de cămin, beri, proiecte şi să începeţi să cunoaşteţi oameni din domeniul vostru de activitate dacă vreţi să puneţi în practică cele învăţate în facultate şi să fiţi şi remuneraţi. Fiţi cu ochii pe evenimentele care sunt pe “sectorul vostru”, cu mult curaj daţi click pe butonul de înscriere al unei conferinţe, aşezaţi-vă pe scaunul din sală, ascultaţi ce spune speakerul şi luaţi-vă ceva notiţe.
Ştiu, sunt evenimente fel de fel, unele interesante şi altele plictisitoare. Încercaţi să profitaţi la început de toate şi după o perioadă de timp le veţi selecta.
Sunt ONG-uri care fac evenimente dedicate studenţilor de la Politehnică şi mereu au emoţii în ceea ce priveşte numărul participanţilor. De ce ar trebui să le daţi emoţii când membrii organizaţiei, studenţi ca şi voi, îşi dau interesul ca viitorul vostru profesional să fie măcar bun?
Sursa foto: aici
Leave a Reply
mins
read
Haaaaa! Ti-ai adus aminte si de noi, inginerii?? Ai uitat sa-i pomenesti pe cei de la Electronica, Mecanica, Textile (a! pardon! acolo “e” mai mult fete). Si da, intre sesiunile de examene sunt extra-sesiuni de party-uri extreme stropite din belsug cu bere si cartofi prajiti. So what? Notele celor de la Politehnica nu se ridica la nivelul celor de la Universitate pentru ca sunt facultati unde se invata o meserie tehnica, practica, aplicabila, reala, palpabila, cuantizabila si masurabila in cifre. O sa ma puna pe toaca toti absolventii si studentii de la Universitati, dar la Politehnica nu se toceste pentru simplul motiv ca nu se poate, ci totul se invata logic (ma rog, cine are chef sa invete!). Asa incat, un eventual CV, vazut prin prisma invatamantului real nu va putea fi altfel decat tehnic, structurat si cu putine floricele.
Cum cei care evalueaza astfel de CV-uri sunt specialisti de resurse umane, deci tot din clasa “universitarilor”, mi se pare absolut firesc si natural sa nu se intelega intre ei.
Da, o solutie ar fi consultarea unui specialist in redactarea de CV-uri, un prieten/prietena care se pricepe, etc. Prezenta la evenimente? Excuse me, dar asta inseamna sa rupem din timpul alocat extra-sesiunilor, adica cele stropite cu bere. :))) Si oricum ar fi inutil: daca nu se vorbeste de masini, avioane, telefoane, calculatoare… tehnica in general, toate eforturile speakerilor sunt i-nu-ti-le! Na, ca am scris aproape la fel de mult ca si tine si probabil o sa mi-o iau in freza cu varf si indesat. Sa-mi pregatesc atunci un scut puternic si rezistent..sa fac niste calcule, cam cate pietre ar putea sari pe mine pe ora, rezistenta materialelor, intensitatea loviturilor, unghiul sub care ar putea fi aruncate..inutilitati din astea tehnice ! 🙂