Cum sa fructifici la maxim participarea la un eveniment business

Primavara şi toamna reprezintă, de cele mai multe ori, perioade în care notăm pe agenda noastră evenimente business la care ne dorim să participăm şi să câştigăm cât mai multe cunoştinţe. Prezenţa noastră la evenimente trebuie tratată ca o strategie astfel încât să putem determina câştigul post-eveniment.

Cu o zi înainte

1. Citeşte informaţii despre speakeri – doar aşa îţi vei putea crea aşteptări realiste cu privire la sesiunile la care te vei prezenta şi, totodată, vei putea pregăti întrebări şi vei valorifica răspunsurile oferite de vorbitori.
2. Documentează-te cu privire la subiectele abordate de speakeri – vei afla astfel care sunt noutăţile, te vei regăsi în discursul speakerului şi vei fi mereu atent la ceea ce se vorbeşte.
3. Aruncă un ochi pe cărţile tale de vizită, verifică dacă sunt actualizate şi asigură-te că mâine vei avea suficiente la tine.
4. Pregateşte o scurtă prezentare a companiei pe care o reprezinţi şi a activităţii desfăşurate în cadrul acesteia. Limitează-te la puţine detalii, altfel rişti să plictiseşti partenerii de discuţie din cadrul sesiunilor de networking.
5. Deşi poate părea un aspect mai important pentru femei, şi bărbaţii pot întâmpina disconfort – ţinuta. Alege cu o zi înainte vestimentaţia şi pantofii în care te simţi bine. E posibil ca evenimentul să dureze câteva ore sau chiar toată ziua, iar dacă ţi s-a rupt un nasture la sacou sau te bate un pantof atenţia ta va fi distrasă de la discursurile speakerilor sau ale interlocutorilor tăi.

În ziua evenimentului

1. Savurează cafeaua ta preferată în acea dimineaţă astfel încât să faci primii paşi pentru a avea o zi bună.
2. Zâmbeşte şi fii un ascultător activ. Cu cât afli mai multe informaţii (nevoi, inconveniente, soluţii la probleme comune, resurse necesare), cu atât înţelegi mai bine lucrurile şi îţi poţi trasa următoarele direcţii de acţiune în afacerea ta.
3. Foloseşte cea mai mare parte din timpul petrecut la eveniment pentru a îţi forma contacte noi cu potenţiali parteneri (clienţi, distribuitori, furnizori de servicii utile pentru firma ta). Aminteşte-ţi că aceasta ar putea fi unica ta şansă de a-i întâlni direct. Cunoscuţii şi proprii colegi sunt uşor de abordat cu alte ocazii.
4. Demonstrează interes faţa de propunerile relevante pentru afacerea ta şi cere mai multe explicaţii cu privire la acestea.
5. Alocă un timp limitat discuţiei cu fiecare nou contact pentru a avea şansa de a prospecta cât mai multe parteneriate posibile. Pe parcursul conversaţiilor, schiţează-ţi mereu în minte o finalitate de business.
6. Notează-ţi pe spatele cărţilor de vizită primite, şi apoi în agenda de buzunar, detalii de identificare a noilor contacte, pentru a distinge fiecare persoană printre ceilalţi 50 de interlocutori ai zilei (contextul întâlnirii, detalii profesionale sau personale, etc.)
7. Nu fi timid şi abordează speakerii în pauzele de cafea. Ar putea fi şansa ta să afli informaţii importante de la o persoana care poate a cunoscut succesul în acelaşi domeniu de activitate ca tine.

A doua zi după eveniment

1. Pune pe birou toate cărţile de vizită adunate şi scrie-le persoanelor care au prezentat interes deosebit pentru tine un e-mail de reamintire a posibilei colaborări discutate cu o zi în urmă sau un e-mail de mulţumire pentru plăcuta companie.
2. Dacă ţi-a plăcut în mod special un speaker (sau chiar toţi) scrie-i un e-mail în care îl feliciţi. Este foarte posibil ca la următoarea ocazie în care îl vei întâlni să îşi amintească de tine şi chiar să colaboreze cu tine.
3. Dacă ai blog personal scrie un post despre cum ţi s-a părut evenimentul, despre ce au vorbit speakerii, dacă recomanzi şi altor persoane participarea la o viitoare ediţie.

(Articol realizat de Anca Gilca pentru Conferinţele Finanţare.ro 2012)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.