Student in Polonia: Amelia Gheorghita.

Amelia Gheorghiţă este îndrăgostită de România, în mod special de Bucovina. În timpul celor trei ani de facultate ne-a făcut şi pe noi să iubim Bucovina şi de câteva luni îi face şi pe tinerii din Polonia să iubească România (şi româncele!).

În anul doi de master Amelia a luat taurul de coarne şi a decis că e timpul să vadă cum se studiază şi peste hotare. Aflăm de la ea cum au fost cele patru luni în Polonia şi o salutăm cu drag pentru că de vreo două săptămâni tot în Polonia a plecat.

De ce ai aplicat?

Amelia: Pur şi simplu am simţit că era timpul. După câţiva ani de sistem românesc, am vrut să văd cum e să  studiezi în străinătate, ce au ei şi noi un avem. In plus, experienţele şi poveştile prietenilor mei m-au întărit în convingerea mea.

Ce ţi-a lipsit cât ai fost în Polonia în primul semestru?

Amelia: Multe nu mi-au lipsit în Polonia pentru că tehnologia m-a ajutat să fiu aproape de cei dragi. In schimb, discuţiile prelungite cu mama mi-au lipsit, dar am compensat acest lucru prin scrisori lungi trimise acasă. Şi să nu uităm, mi-a lipsit spiritualitatea de acasă, din Bucovina.

Ţi-a plăcut cel mai mult…

Amelia: Cel mai mult mi-a placut rezultatul experienţei poloneze. In urma interacţiunilor cu diverşi oameni, a mâncării gustate, a călătoriilor, m-am putut defini mai bine.

Totuşi, nu ţi-a plăcut…

Amelia: Ce nu mi-a plăcut, dar e mult spus “ce un mi-a plăcut”, mai degrabă la ce nu m-am putut adapta şi nu cred că voi putea să o fac vreodată, este stilul aşezat, liniştit de viaţă pe care-l duc oamenii. Eu funcţionez foarte bine când există puţin haos din care eventual pot face ordine.

Ce ţi s-a părut cel mai dificil în perioada ta de adaptare?

Amelia: Nu am întâmpinat dificultăţi în a mă adapta la noua ţară fiindcă am fost primită foarte bine, am avut parte de nişte oameni extraordinari care mi-au făcut tranziţia uşoară. In ceea ce priveşte sistemul de învăţământ, acesta a fost gândit în aşa manieră încât să poţi naviga fără probleme, iar studenţii străini au parte de un program de îndrumare foarte clar.

România VS Polonia – sistem de învăţământ

Amelia: În Polonia sunt mai multe facilităţi, ai acces mai uşor la materiale şi, mai important, ai de unde alege. Mi se pare că sistemul lor s-a adaptat mai uşor la sistemul european, iar profesorii se străduiesc şi chiar reuşesc în a fi la zi cu toate cele educaţionale.

Bugetul…

Amelia: Da, Polonia e mai scumpă decât România, dar bursa (500 euro/lună) îţi ajunge, mai ales dacă stai la cămin. Am reuşit să călătoresc prin Polonia şi alte ţări, să gust toate mâncărurile, să merg la concerte, filme, piese de teatru etc. Fiind o fire risipitoare de felul meu, la sfârşitul perioadei Erasmus am avut nevoie de o sumă modică de acasă.

De ce să aplice un student pentru o oportunitate de studii în străinătate?  

Amelia: Motivele sunt evidente şi cred că au fost repetate de multe ori. Ai ocazia să te dezvolţi, să te defineşti, să aduni experienţe pozitive, să vezi unde e locul tău în lumea asta, să te faci remarcat dincolo de spaţiul mioritic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.