Student in Grecia: Valentina Crivat.

Pe Valentina Crivăţ am cunoscut-o în mediul online şi am aflat despre ea că e studentă la Facultatea de Drept şi a decis să guste din experienţa studiului în străinătate.

Da, a ales Grecia. Surprinzător, nu? Eu am citit cu poftă ce a scris Valentina pentru noi şi am descoperit că Grecia e o ţară care aduce avantaje şi surprize plăcute studenţilor internaţionali.

Yasas! De ce Grecia?

Valentina: Din punctul meu de vedere m-am încadrat mereu în tipologia aceea a tinerilor implicaţi în viaţa comunităţilor din care am facut parte şi, mai mult, am găsit a fi interesante proiectele în care pe lângă faptul că ajutai, construiai, dezvoltai, la sfârşit ajungeai să cunoşti oameni noi şi să produci o schimbare. Iar schimbarea despre care vorbesc nu este una care se manifestă doar in mediul in care ti-ai propus sa îşi facă simţite efectele, dar involuntar sau voluntar şi în interiorul tău are loc o mutaţie, devii un alt om. Sunt de părere că orice experienţă este bună, atât timp cât te ajută să evoluezi. Acesta este în fapt motivul care m-a determinat să aplic pentru un program de studii – îmi doream să evoluez, să mă rup din zona în care mă simt confortabil unde sunt alături de părinţi, de prieteni, de profesori dragi şi de cunoştinţe.

Alături de un motiv determinant s-au conturat, evident, şi motive adiacente, nevoia de a cunoaşte o cultură nouă, şi ce altă ţară mi-aş fi putut dori să cunosc decât „leagănul culturii europene”- Grecia, nevoia de a mă distanţa de o rutină obositoare şi de a pleca pentru prima dată din ţară o perioadă aşa de lungă era cumva urmată logic de alegerea unei ţări balcanice pentru a-mi uşura tranziţia. La toate acestea se adaugă faptul că ultimele trei generaţii de studenţi la Drept care au plecat cu Erasmus vorbesc la superlativ şi cu mult entuziasm despre experienţa lor în Atena ceea ce îmi doresc şi eu, atât pentru cei patru colegi ai mei din Facultatea de Drept din Iaşi cu care sunt aici, cât şi pentru mine.

Ce iti lipseşte cel mai mult in Grecia?

Valentina: Imi lipsesc prietenii, să merg pe stradă şi să văd oameni cunoscuţi, să merg cu trenul spre casă, să stau incredibil de aproape de facultate, cursurile de dimineaţă (incredibil, dar ajung să îţi lipsească şi astea), să trec pe lângă Balena, să mă plimb prin Copou, să beau cafeaua de la Teo’s in faţa facultătii, prietenii din S4, să mă opresc la taclale pe hol in cămin, cărţile in limba română, mâncarea de la cantina, primavara in Iaşi, fetele din Tudor, fetele de la 32, prietenii din Tecuci, doamna Mia de la Biblioteca de la Drept, şedintele ELSA, Focşani-ul, sora şi verişoara mea,  Ingrid, Uti şi Costel şi nu în ultimul rând, eu acolo cu ei toţi.

Îţi place cel mai mult in Grecia…

Valentina: Imi plac oamenii, şi în ţară îmi plac oamenii, dar cei din Grecia sunt altfel, nu mai buni sau mai răi, doar altfel. Imi place la ei că sunt noi, deschişi, că vorbesc majoritatea engleză şi că mă fac să mă simt binevenită. Imi plac şi oamenii din Erasmus, cum sunt ei mereu gata să petreacă şi cum te întreabă de 100 de ori din ce ţară eşti şi ce studiezi, cum pot fi ei identificaţi după accent şi cum se împrietenesc în funcţie de zone geografice. Ştim că norvegieni ies cu olandezi, germani si cu francezi, dar nu cu toti; spaniolii deşi vin în general în astfel de experienţe ca să îşi imbunătăţescă engleza, ajung mereu să stea între ei şi să vorbească în limba natală; italieni fiind puţini stau cu toata lumea şi se integrează foarte usor; la turci se simte o nevoie ciudată de a fi acceptaţi şi plăcuţi de toată lumea, aşa că dau petreceri la ei acasă şi sunt foarte prietenoşi.

Ce imi mai place foarte tare in Grecia e marea, care e cu totul altfel decât a noastră, e de un albastru-verde translucid pe care nu te mai saturi să îl priveşti şi pe care câţiva dintre colegii mei mai curajoşi din Eramus l-au şi incercat. Îţi trebuie curaj pentru că înca e destul de frig afară aşa că s-ar putea să prinzi o răceala de pomină. Dar vremea e clar ca în general ţine cu atenieni pentru că în afară de o fulguială acum câteva zile, temperaturile s-au păstrat peste 4 grade ajungând chiar şi până la 19 grade saptămâna trecuta.

Nu iti place in Grecia…:

Nu îmi plac protestele de stradă, faptul că sunt destul de violente şi se vandalizează importante obiective ale capitalei. Nu îmi plac grevele din transport pentru că nu putem ajunge la cursurile care nu se ţin în corpul principal al Universităţii. Nu îmi plac graffiti-urile făcute peste tot prin Atena, dacă unele pot fi catalogate ca adevarate opere de arta, altele te fac pur şi simplu să te simţi ca şi când ai fi peste tot în ghettou. Dar in rest, impresia generală pe care ţi-o lasă oraşul e una placută.

Ce ti s-a parut mai dificil in perioada ta de adaptare?

Nu am întâmpinat probleme de adaptare pentru că am luat legătura cu studenţii mai mari care ne-au pus destul de bine în temă, ştiam la ce să ne aşteptăm, ce se va întâmpla, ştiam până şi cât va costa taxiul de la aeroport spre centru. Dar cât de dificilă este limba nu am luat in considerare. Nu suntem obligaţi să o ştim, dar găsim a fi un gest de curtoazie să ştim să ne prezentăm în greacă, să salutam, să ne luăm la revedere sau să dăm comandă într-un restaurant în această limbă. Oricum, în 4 luni câte ne-au mai rămas avem tot timpul să învăţăm.

România VS Grecia – Sistem de învăţământ

Momentan nu am început cursurile la facultate, facem doar cursuri de limbă greacă pentru începători, dar din câte am înţeles de la studenţii care sunt aici din primul semestru, nu există diferenţiere buget/taxă, toţi studenţii sunt la buget, foarte mulţi studenţi beneficiază de mese gratuite şi sistemul de admitere în învăţământul superior e diferit. În ceea ce priveşte admiterea, se dă un examen la finalizarea liceului şi în functie de nota eşti repartizat într-o universitate din ţară, indiferent de domiciliul tău cu posibilitate de transfer.

Ce buget lunar ai?

Bugetul meu lunar e de 700 de euro şi sincer nu am de ce să mă plâng, mă descurc bine, am două mese pe zi asigurate de Universitatea din Atena, reducere la transport, dar stăm destul de aproape de facultate aşadar nu avem efectiv nevoie de această facilitate. Viaţa e destul de ieftina, intrările la majoritatea muzeelor gratuite, cât despre spectacole-studenţii se bucură de reduceri la majoritatea manifestărilor culturale. Concluzionând, din punct de vedere financiar o mobilitate Erasmus în Grecia este aducătoare de părinţi mulţumiţi în mod cert.

De ce să aplice un student pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Pentru că vrea mai mult, pentru că are nevoie de o altă perspectiva, pentru că simte ca l-ar putea ajuta pe el sa fie mai bun, mai bun nu doar pentru sine, dar şi pentru alţii. Poate şi pentru că are nevoie de o provocare şi pentru că, din punctul meu de vedere, la finele facultăţii nu te poţi considera un profesionist fără să cunoşti mai multe opinii, direcţiile conturate de mai multe curente, viziuni diferite. Viziuni pe care nu trebuie neapărat să le înveţi la cursurile din facultate, le poţi chiar „culege” din discuţiile purtate cu colegii veniţi de la alte universităţi europene.

Dacă te intrebi dacă să aplici sau nu pentru o astfel de oportunitate, sfatul meu e să încetezi să eziţi pentru că din punct de vedere academic nu vei avea decât de câştigat, iar din punct de vedere uman, toţi cei care s-au întors garantează că au petrecut „the time of their life” aşa că nu lăsa o astfel de şansă să treacă pe lângă tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.