Student in Cehia: Cristi Haldan.

I-am scris lui Cristi şi am aşteptat cu nerăbdare povestea lui cu privire la studiile în străinătate! Printre împachetat bagaje, luat „La revedere” de la colegii străini, desfăcut bagaje, împărtăşit bucuria revederii celor de acasă, Cristi Haldan mi-a scris şi acum vă invit să savurăm din bucuria studiului în Cehia.

Pe Cristi îl vom vedea anul acesta tot mai des la evenimentele organizate de Junior Chamber International Iaşi întrucât este preşedinte şi din surse sigure ştiu că are planuri mari şi frumoase de dezvoltare! 

Ai aplicat pentru…

Pasiunea pentru multiculturalitate şi provocarea unei noi experienţe. Cred că fiecare dintre noi are dorinţa de a cunoaşte noi oameni şi de a lega noi prietenii. Cu atât mai mult cu cât ei provin dintr-o altă ţară, altă cultură. Practic, aşa contribui la dezvoltarea ta personală.

Ţi-au lipsit… 

Familia şi prietenii.

Îţi aminteşti cu plăcere de…

Petrecerile internaţionale. În mod special aniversarea zilei mele de naştere. E plăcut să ţi se cânte la mulţi ani în mai multe limbi 🙂

Totuşi, nu ţi-a plăcut…

Limba cehă. Cuvintele lor conţin prea multe consoane şi prea puţine vocale.

Când ai simţit că ţi-a fost mai greu?

Cea mai dificilă perioadă a fost până când am găsit să închiriez un apartament. Majoritatea proprietarilor închiriau pe minim 1 an, iar eu aveam nevoie doar de 4 luni. Apoi, primele două săptămâni mergeam la toate cursurile ca să-mi fac o idee. Era puţin cam obositor însă aşa am cunoscut şi profesorii şi mi-am ales cursurile în funcţie de nevoile mele.

România VS Cehia – sistem de învăţământ

Sistemul de notare este total diferit. Se notează de la 1 la 4, unde 1 este excelent iar cu 4 ai picat, cel puţin la Universitatea la care am studiat.  În ceea ce priveşte cursurile, mi-a plăcut faptul că accentul se punea pe dezbateri. Profesorul era mai mult un moderator.

Aspectul financiar…

In mod sigur, fiind o capitală europeană, Praga este un oraş mai scump. Acum depinde de fiecare cum işi gestionează banii. Bursa de 450 de euro pe lună îţi poate acoperi costurile cu cazarea, masa şi transportul. Eu însă am cheltuit puţin mai mult deoarece am profitat de poziţia geografică şi am vizitat şi alte capitale europene.

 

Surprinzător a fost…

Koala jump. Intr-un weekend am mers la un centru de căţărări şi acolo mi-am depăşit frica de înălţime. Am sărit de pe un stâlp de 10 metri susţinut doar de o sfoară.

De ce să aplice un student pentru o oportunitate de studii în străinătate?  

Pentru că trebuie să simtă pe pielea lui cum e să fii Erasmus. Fiecare experienţă e unică şi oricât de mult ţi-ar povesti prietenii n-ai cum să te bucuri decât atunci când eşti tu protagonistul. Apoi trebuie luată în considerare şi îmbogăţirea CV-ului. Astăzi cei mai buni angajatori caută tineri cu experienţa internaţională.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.