Student in Anglia: Andreea Nistor.
Vă spuneam că vom mai schimba locaţiile şi vom vizita cu ajutorul unor studenţi care au ales să guste din experienţa studiului peste hotare. În Norvegia şi Anglia ne vom opri până la finalul săptămânii.
Andreea Nistor a terminat “Comunicare şi Relaţii Publice” la Universitatea de Vest din Timişoara. A ales să îşi continue studiile cu un masterat în management în Londra, la University College London.
Ce te-a determinat să aplici pentru un program de studii în Londra?
Andreea: In anul în care am aplicat pentru studii în straintate am ales 3 universitati, toate din Londra. Am avut două motive importante pentru asta: faptul că şcolile care mă interesau erau foarte bine clasate în topurile internationale (UCL locul 7, King’s Colege locul 21, Royal Holloway locul patruzeci şi ceva) şi pentru că ştiam că în oraşele mari facultăţile de management reuşesc să atragă profesori dintre cei mai buni profesionişti. Unii dintre ei sunt analişti financiari, foşti manageri de departamente ale companiilor multinaţionale din FTSE 100 şi experţi care se învârt în jurul acestui mare centru financiar. Am intuit corect pentru că mulţi dintre profesorii mei profeseaza in The City şi asta aduce un aer de prospeţime la orele de curs şi multă conexiune cu joburile din lumea reală.
Ce ţi s-a parut cel mai dificil în procesul de aplicare la UCL?
Andreea: Am petrecut destul de mult timp redactând eseul meu personal pentru dosarul de aplicaţie. Era puţin neobişnuit pentru mine să redactez un astfel de eseu pentru că nu mă mai intâlnisem niciodată cu aşa ceva. Până la urma, am fost foarte mulţumită de varianta finală.
Ce îţi lipseşte din ţară?
Andreea: Imi lipseşte atmosfera relaxată din Timişoara. Mi-e dor de mai mult soare, cafea mai bună şi de cafenelele deschise până târziu.
Andreea: Sunt plăcut impresionată de varietatea de activităţi culturale între care poţi să alegi să participi în fiecare moment al zilei. Sunt zeci de teatre şi spectacole, multe străduţe pe care să te pierzi colindând, cafenele simandicoase, localuri retro, pieţe cu mâncare specifică sau internaţională, bazaruri şi multe multe altele. In Londra cele mai frumoase locuri sunt cele pe care le găseşti din întâmplare şi despre care turiştii nu au auzit nimic. Poţi vedea multe din aceste lucruri pe gratis sau foarte ieftin.
Ce nu îţi place în Anglia?
Andreea: Londra este un oraş extrem de scump şi în care costurile ridicate nu reflectă o calitate excepţională a vieţii. Personal, eu îmi doresc să mă întorc şi să lucrez în România. Unul din motivele mele este că un salariu de cca 2000 de lire aici nu îţi permite să cumperi produsele şi serviciile pe care le-ai cumpăra în Romania cu cca 1000 de euro.
România VS Anglia – Sistem de învăţământ
Andreea: Primul lucru important pe care l-am constatat este colaborarea strânsă între mediul educaţional şi cel privat. In cele mai multe cazuri, programele de studii sunt extrem de bine corelate cu cele mai recente practici care se aplică în mediul privat în companiile multinaţionale. Acest lucru adaugă multă valoare pregătirii pe care un student o are atunci când termină facultatea. Companiile private se implica în a construi împreună cu universităţile programe de studiu actualizate şi care să reflecte abilităţile de care angajatorii au nevoie.
In cursul anului, studenţii pot alege să participe la multe evenimente în care figuri importante ale mediului academic, politic sau financiar vin special ca să discute cu ei. La UCL am asistat la seminarii sau evenimente cu Guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, laureaţi ai premiului Nobel, CEOs ai unor companii reputate, Boris Johnsos – Primarul Londrei, ambasadori şi mulţi altii. Am fost adesea plăcut impresionată de cât de flataţi se simt toţi aceşti oameni extrem de importanti şi ocupaţi atunci când universitatea îi invită să discute cu studentii. Din fericire, studenţii în Anglia se bucură de o atenţie remarcabilă.
Datorită calităţii crescute a programelor de studiu, companiile private aloca anual un număr de joburi destinate exclusiv studenţilor. De multe ori vin să recruteze studenţi din campus, plătesc universităţilor sume consistente pentru ca un director să aibă oportunitatea de a discuta cu studenţii. Companiile organizează evenimente şi mese împreună cu reprezentanţii organizaţiei la care invită studenţi şi concurează între ele ca să atragă cei mai buni candidaţi.
Cam care este bugetul tau lunar?
Andreea: Toate cheltuieli mele lunare valorează aproximativ 900 de lire.
Ce a fost cel mai suprinzător la experienţa ta de studiu în Londra ?
Andreea: Londra este atât de mare incât poţi face în fiecare zi câte ceva special. Câteva dintre lucrurile mai nostime pe care le-am făcut: am fost la o dezbatere publică organizată de primarul Londrei, m-am plimbat pe Regent Canal, am hrănit lebedele în Docklands, am participat la o discuţie cu un trader experimentat dintr-o bancă internaţională, am audiat o dezbatere publică în şedinţele Parlamentului sau am mâncat un mic dejun tradiţional în vechea piaţă a Londrei -Borough Market. Acestea sunt lucrurile de care cu siguranţă îmi va fi dor după ce voi pleca de la Londra.
Mă voi întoarce în România cu siguranţă. Imi doresc să lucrez într-un start-up ca să înţeleg mai bine cum se construieşte o afacere. Mai târziu mi-ar plăcea să devin antreprenor.
Leave a Reply
mins
read
Buna,
Sunt curioasa daca pentru acest master in UK se plateste un fee pentru studii? Daca da, care este acesta?
Multumesc mult,
Diana.
Ciao Diana,
Masterul meu a costat cca 13000 de lire. Gasesti mai multe informatii despr el pe: https://ancagilca.com/student-in-anglia-andreea-nistor/
Andreea