Student in Franta: Cosmina Rambu.

De vreo două săptămâni ne plimbăm cu posturile în diverse țări pentru a afla poveștile despre experiența studiului în străinătate. Până acum am fost în Spania, Danemarca, Portugalia.

E luni, ne facem curaj să lucrăm, îndulcim bine cafeaua și descoperim cum e să fii student în Franța. Cosmina Râmbu și-a dorit să experimenteze măcar pentru un semestru studiul pe ținut francez. Cum a fost și de ce s-a bucurat ne povestește Cosmina în rândurile completate cu entuziasm.

Ți-ai făcut curaj…

Mi-am dorit să plec cu Erasmus, atât de mult încât a trebuit să aplic doi ani la rând pentru a obține un loc în program. Eram într-un moment în care îmi doream altceva de la mine. Oamenii pe care i-am vazut întorcându-se dintr-o experiență Erasmus mi s-au părut frumoși și mi-am zis că este timpul să fac un pas în față și să mă supun unor experiențe interculturale intense.

Je m’ennuie de…

Cred că mi-a lipsit ceea ce lipsește tuturor românilor plecați pentru o perioadă mai mare sau mai mică de timp: familia, prietenii și … mâncarea. In rest aș fi putut trăi fără absolut nicio problemă în frumosul oraș din sud-ul Franței, Toulouse. A! Am așteptat cu nerăbdare pachetul mamei de Crăciun, astfel că nicicând pârjoalele moldovenești și sarmalele nu mi s-au parut mai gustoase!

J’aime…

Am rămas plăcut impresionată de respectul pe care îl au atât instituțiile de învățământ cât și autoritățile locale față de studenți. Aici mă refer la feedback-ul oferit de profesori studenților cu orice ocazie cu care era solicitat, la reducerea la transport în comun (10 euro/lună pentru toate mijloacele de transport), la pachetele de programe culturale la care am avut acces pentru numai 12 euro (operă, teatru, muzee, cinema, librărie etc.) și multe altele.

Une mauvaise?

În patru luni nu am avut timp să îmi formez o părere cu privire la francezi iar dacă ar fi să enunț una ar fi stereotipală. Insă ceea ce am observat și m-a șocat oarecum la profesorii mei este că refuză cu îndârjire tot ceea ce ține de Marea Britanie sau SUA. Pe de altă parte, studenții sunt dornici să interacționeze cu civilizația și cultura anglosaxonă, însă sistemul este format de așa natură încât accesul tinerilor nu este deloc facil.

Il est difficile?

La IUT, Universite „Paul Sabatier” Toulouse puteai să îți alegi tu cursurile în funcție de preferințe și în funcție de nr. de credite aferent. Din păcate, la noi, în Iași, lucrurile stau puțin altfel. Alegi o denumire a anui program de studii ce vine la pachet cu o listă de obiecte clar definite, uneori fără legătura cu specializarea pe care ai ales-o cu mult entuziasm și încredere în viitorul profesiei. Revenind la experiența franceză, nu am intâmpinat probleme de adaptare  pentru că resursele care îmi erau puse la dispoziție și cadrul în care mă aflam mi-au facilitat perioada de adaptare.

România VS Franța – Sistem de învățământ

De unde să încep?! Pe de o parte este ceea ce am spus mai sus, pe de altă parte profesorii pe care i-am avut mi-au părut mult mai relaxați, spre deosebire de cei din România care nu au fost capabili să interacționeze cu studenții dincolo de rigorile catedrei. In același timp, la Universite „Paul Sabatier” se organizau ateliere profesionale cu practicieni, o activitate extrem de facilă pentru un profesor, însă care nu se aplică la multe din specializările facultăților din Iași.

Banii?

Cred că este o idee preconcepută că Franța e o țară scumpă, sau că poate că această idee pornește de la exemple particulare. Se știe bine că în capitală sau în jurul capitalelor „viața e scumpă”. Eu mi-am ales să merg în Toulouse, un oraș frumos și extrem de accesibil pentru studenți. De altfel, Toulouse-ul este al doilea oraș din Franța la nivel de număr de studenți. Bugetul meu a fost de aprox 500 euro/lună și pot spune că mi-au ajuns foarte bine și mi-am permis și unele plăceri personale (călătorii, cumpărături).

Surprise

Nu știu dacă e tocmai elegant din partea mea să o spun însă am fost șocată de cantitatea de alcool pe care studentele din Marea Britanie o pot consuma. De asemenea, m-a șocat lipsa de inhibiție a studentelor anterior amintite.

De ce să aplice un student pentru o oportunitate de studii in străinătate?

Pentru că vrea mai mult de la sine și de la țara din care provine. Paradoxal, nu? Ei bine, nu. Sentimentul pe care l-am avut după ce m-am întors este că pot face absolut orice pentru mine și pentru comunitatea din care fac parte. Apoi, pentru că vrea să se dezvolte și să facă un pas în fața celor care se mulțumesc cu puțin. Nu în ultimul rând, pentru că vrea să își facă o „rețea” de prieteni din țări în care nu crede că va putea ajunge prea curând.

În loc de concluzie, dragi studenți, dacă vreți o experiență integrată la nivel european încercați măcar unul din programele de studiu pe care le aveți la dispoziție în mod gratuit. Este alegerea voastră dacă vreți să fiți studenți Erasmus sau să plecați pe cont propriu, însă e o șansă unică ce va poate schimba cursul vieții!

  1. Iulia says:

    Felicitari Ancuta, inca o data m-ai surprins placut cu “materialul” tau, de fiecare data cand citesc astfel de experiente ma transpun si parca traiesc eu.
    Mult spor si la cat mai multe expuneri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.