Plecam sau luptam?

Am avut ocazia zilele trecute sa cunosc un tanar german venit intr-un intership in Iasi. Bineinteles, intrebarea mea pentru el, la un moment dat, a fost :”Si…cum ti se pare Romania?”.

Spre marea mea incantare mi-a zis ca Romania este o tara frumoasa, linistita, ca Iasul ii place mai mult decat Bucurestiul si (aici vine partea interesanta) ca nu intelege de ce toti tinerii romani vor sa plece din tara lor. Mathias avea dreptate: toti studentii sau elevii isi spun:”Lasa ca plec eu din tara ca aici nu am cum sa traiesc!”. Asa este, sunt de acord cu ei intr-o oarecare masura, sunt perioade in care cu totii am vrea sa fugim intr-o tara in care nivelul de trai e la standarde ridicate, in care esti apreciat si rasplatit pentru munca si pregatirea ta profesionala.

Insa ce se intampla daca plecam toti cei tineri care am putea imbunatati nivelul de trai al Romaniei? Da, stiu! Exista sanse sa mi se spuna iar :”Anca, viata nu e chiar asa usoara cum o faci tu sa para!” dar de ce sa nu speram ca noi putem produce o schimbare?

Sa facem un exercitiu: mai multi tineri decid sa revina in orasele natale pentru sa investi in afaceri cu scopul de a crea locuri de munca si de a atrage investitori. Nu se vor produce schimbari imediate si imbunatatiri incat sa beneficieze studentii nostri de statuie in fata primariei, insa se misca ceva spre mai bine si asta e cel mai important lucru! Locuitorii orasului va vor fi recunoscatori. Sa ne gandim la iesenii care au adus un plus de imagine si profit orasului!

Tara noastra are si lucruri pozitive dar si negative ( ca orice alta tara de altfel) si noi am putea incepe aceasta schimbare in bine prin a evidentia lucrurile bune si imbunatati pe cele rele.

Cu totii ne dorim o viata mai buna si tanjim dupa traiul din alte tari insa putini sunt cei care spun :”Eu ma risc si investesc cu gandul ca voi face o treaba buna!”. Acum vine intrebarea:”Bine bine!Si ce ai vrea tu sa investesc daca bani nu am?”. Putem sa investim timp, idei, incredere.

Insist pe ideea ca schimbarea e in initiativa noastra si trebuie sa incetam sa mai asteptam sa faca cineva ceva pentru noi!

P.s: O primavara frumoasa si “La multi ani”, doamnelor si doamnisoarelor!

(articol publicat in revista IasulMonden)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2

mins
read

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.